Mirades a l’Exili Català

Redacció L'Avenç

diumenge, 05 de juny del 2016

Noves mirades exili

El proper dimecres 8 de juny tindrà lloc a l'Institut d'Estudis Catalans la jornada “Mirades a l’Exili Catalàorganitzades pel Centre d'Estudis d'Història Contemporània i la Societat Catalana d'Estudis Històrics. [+]

Al llarg del segle xx els exilis polítics provocats per les guerres han generat arreu d’Europa la fugida massiva de milions de persones. Travessar una frontera ha estat la manera de salvar la vida per a persones de les més variades tendències. En el cas català i espanyol, la Guerra Civil generà dos exilis molt diferents en dimensions i en el seu tractament per part d’historiadors i opinió pública.

En el marc del 80è aniversari de l’inici de la guerra, i de l’exili del 1936, l’objectiu d’aquesta sessió acadèmica és aportar una nova mirada a aquest exili i contribuir a donar-lo a conèixer com una part més del drama i la complexitat de la Guerra Civil.

Ponències:

> “L’èxode català de 1936 a través dels Pirineus”, a càrrec del Jordi Rubió i Coromina, doctor en història contemporània per la Universitat de Girona.

> “El paper del cos consular de Barcelona en l’evacuació de la Catalunya conservadora”, a càrrec del Arnau Gonzàlez Vilalta, Universitat Autònoma de Barcelona.

> “Joan Ventosa i Calvell, política i negocis amb Franco durant la Guerra Civil”, a càrrec del Borja de Riquer, Universitat Autònoma de Barcelona.

INFORMACIÓ

DATA: Dimecres 8 de juny de 2016, de 18 a 21h

LLOC: Institut d'Estudis Catalans (Carme, 47, Barcelona)

ORGANITZA: Centre d'Estudis d'Història Contemporània i Societat Catalana d'Estudis Històrics

PER SABER-NE MÉS

L'any 2010 Maria Campillo, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona i sotsdirectora del Centre d'Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica va publicar Allez! Allez! Escrits del pas de frontera, 1939.

Al llarg del temps, i en qualsevol exili, el pas de la frontera ha estat un fet nuclear en el record dels seus protagonistes; i això perquè travessar “la ratlla” imaginària marca simbòlicament l’abast de la pèrdua, el final d’una etapa i l’inici d’una altra. L’exili republicà del 1939 va quedar registrat en diferents formes de la literatura memorialística, autobiogràfica i ficcional, i el fet de “passar la ratlla” constitueix sempre un motiu significant. Aquest llibre aplega un ventall representatiu de relats que reflecteixen aquesta experiència, escrits per quaranta-un autors de diversa condició: escriptors-soldats i soldats-escriptors, poetes, historiadors, novel·listes, polítics, estudiants, metges o artistes plàstics. Hem seleccionat des dels textos més clàssics (com els de Rovira i Virgili, Artur Bladé Desumvila, “Tísner”, Lluís Ferran de Pol o Teresa Pàmies), fins als d’aparició més recent (els de Carles Fontserè, Sebastià Gasch, Montserrat Julió o Agustí Centelles). I d’altres menys difosos (els d’Edmon Vallès i Otília Castellví, entre molts més), o desconeguts fins ara (Pere Calders o Francesc Trabal). En definitiva, moltes formes d’escriptura que, a més, abasten una gamma extensa de gèneres, del dietari a la crònica, de la carta a la prosa memorialística, de la impressió viscuda al conte o a la novel·la.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.