Bartolozzi 1943-2009

Redacció L'Avenç

dimarts, 05 de gener del 2016

Rafel Bartolozzi

El Museu d'Art Modern de Tarragona presenta una exposició dedicada al pintor Rafael Bartolozzi (Pamplona, 1943 - Tarragona, 2009), artista clau del pop dels anys seixanta. El seu compromís social el portà a ser alcalde de Vespella de Gaià. [+]

Bartolozzi pertany a la generació de Zush, Llimós, Gerard Sala o Arranz Bravo, amb qui va fer una col·laboració artística durant anys. Cadascú mantingué la seva individualitat i gairebé mai no treballaren en la mateixa obra, a excepció del macroprojecte de 2.000 metres quadrats de l'edifici de la fàbrica Tippel, a Parets del Vallès, o la casa biblioteca de Cela a Mallorca. Fora de l'àmbit català, la seva obra manté connexions amb artistes com Gordillo o Arroyo. Fou una generació que pretenia fer un art sense perdre mai de vista la realitat quotidiana; per tant, no destinat a la intel·lectualitat, sinó a l'abast del gaudi de la gent corrent, com la música pop.
La pintura de Bartolozzi és intuïtiva, festiva, emocional, elabora una mena de fabulació de la realitat on la imaginació i la poesia es fusionen amb el referent real en curioses metàfores. Mirava les coses i les expressava a través d'una energia creativa total, absoluta, immediata, sense mistificacions ni dogmes. Al llarg del temps, el seu quefer s'enriqueix constantment, es produeix una multiplicació de recursos i entrellats al servei d'un impuls expressiu irrefrenable. Combina i barreja entorns abstractes i concrets, imaginaris, surrealistes. Crea el quadre a partir d'imatges "retrobades" de l'inconscient que constitueixen l'argument, el punt de partida; després hi afegeix geometria, enreixats, regalims, teixits, circuits, estructures, garbulls, signes, formes orgàniques i grafismes, línies en ziga-zaga... Tot sorgit d'una imaginació icònica capritxosa, fluctuant, grotesca, que transforma i deforma el referent real i el dota d'un component oníric que si en certs moments fou força sofisticat, en altres, en canvi, es manifesta clarament primitiu.

Més info aquí.

INFORMACIÓ:

Data: Fins al 21 de febrer

Lloc: Museu d'Art Modern (Santa Anna, 8, Tarragona)

Organitza: Museo de Navarra i el Museu d'Art Modern de Tarragona (MAMT)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.