Temps de segona mà. La fi de l’home roig dilluns a La Memòria

Redacció L'Avenç

dimecres, 18 de novembre del 2015

invi Svetlana Aleksiévitx

Josep Maria Muñoz de L’Avenç i Laura Huerga de Raig Verd conversaran sobre el llibre que s’acaba de publicar de Svetlana Aleksiévitx Temps de segona mà. La fi de l’home roig.

La Llibreria La Memòria (Plaça de la Vil·la de Gràcia, 19, Barcelona) acull dilluns 23 a les 19,30h aquesta conversa que serveix de presentació de l'obra de la guanyadora del Premi Nobel de Literatura de 2015.

Temps de segona mà és el primer llibre que es publica en català de la Premi Nobel de Literatura 2015 Svetlana Aleksiévitx, bielorussa nascuda el 1948 accidentalment a Stanisławów (Ucraïna), on el seu pare –militar soviètic– estava destinat. Llicenciada en periodisme a la Universitat de Minsk, desenvolupà de seguida un estil literari basat en l’acumulació d’un gran nombre de testimonis per tal de retratar de la manera més complexa i completa alhora les temàtiques que l’ocupen. Autora incòmoda des del seu debut editorial amb La guerra no té rostre de dona (1983), sobre el paper de les combatents russes a la Segona Guerra Mundial –inicialment censurat per les autoritats soviètiques per antipatriòtic–, Aleksiévitx ha donat veu també als afectats pel desastre de Txernòbil i als veterans de la guerra afganosoviètica (1979-1989), entre d’altres. El seu estil crític amb el règim dictatorial d’Aleksandr Lukašenko va fer que hagués de marxar de Bielorússia l’any 2000. Actualment resideix a París. En el cas de Temps de segona mà. La fi de l’home roig, el subtítol és l’element que defineix millor la temàtica del llibre. L’autora explora, mitjançant el protagonisme múltiple que caracteritza el seu estil, què ha suposat per a la societat russa la pèrdua de l’URSS. Concretament, Aleksiévitx aborda els efectes de la desaparició de l’imperi soviètic en la vida i creences de partidaris convençuts del règim comunista, dotats ara de la perspectiva de les més de dues dècades que fa de la seva caiguda. La voluntat d’anàlisi de l’autora fa que no es limiti a parlar del canvi de paradigma de doctrina política, sinó que indagui també en aspectes de la quotidianitat que reflecteixen millor que cap altre la nostra ideologia: la manera de relacionar-nos amb els altres, les creences íntimes, etc. En resum, Svetlana Aleksiévitx ens mostra en aquest llibre la fi d’un món i els dificilíssims inicis d’un altre: cap a on caminen en l’actualitat l’ànima russa i la seva cruesa inherent.

Us hi esperem!

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.