Mor el filòleg i historiador Joaquim Molas

Redacció L'Avenç

dilluns, 16 de març del 2015

Joaquim Molas

L'Avenç lamenta la mort de Joaquim Molas a l'edat de 84 anys. Filòleg i professor, va elaborar diverses antologies de la literatura catalana que han servit com a cànon i va fundar la revista Els Marges l'any 1974. L'Avenç publica en obert l'entrevista que se li va fer el setembre del 2000. [+]

Joaquim Molas va néixer l'any 1930 a Barcelona, en el si d’una família treballadora del barri del Poblet, situat entre en una zona que es confon entre l’Eixample i el Clot. De la infantesa guardava el record de la Guerra Civil, i la memòria familiar del seu avi, un artesà il·lustrat, amant de la música i del teatre.

L’any 1953 es va llicenciar en Filologia Romànica a la Universitat de Barcelona. D’estudiant, va aprendre el mètode filològic de Martí de Riquer i el mètode històric de Jaume Vicens Vives, respectivament. De la seva estada com a lector a la Universitat de Liverpool, en va sortir el Molas professor. Va desterrar l’estudi a partir del manual i va iniciar unes classes que atorgaven més protagonisme a l’alumnat i el feien partícip de les sessions.

Tot i que es va iniciar en l'estudi de la literatura medieval, a la dècada dels seixanta es va decantar per la contemporània. Va ser testimoni i protagonista destacat de la construcció de la cultura catalana als anys seixanta, després d’anys de prohibició i reclusió, tant des de la universitat com des de la crítica i l’edició. Va obtenir la primera càtedra de llengua i literatura catalana de la Universitat Autònoma de Barcelona el 1969. A partir del 1982 va ocupar la mateixa càtedra a la Universitat de Barcelona. Ha estat un dels acadèmics més influents en els estudis de literatura catalana, i un referent per a diverses generacions de filòlegs. Juntament amb l'editor i crític Josep Maria Castellet, va establir un cànon marcat pel realisme històric en diverses antologies com ara la Poesia catalana del segle XX (1963).

A Edicions 62, va promoure la publicació de cent títols de l’Antologia catalana amb l’objectiu de divulgar les obres que havien estat marginades pel cànon noucentista. Als anys vuitanta va dirigir l’antologia de literatura catalana: Les Millors Obres de la Literatura Catalana (MOLC), una col·lecció publicada per Edicions 62. També va continuar la tasca de Martí de Riquer i d’Antoni Comas a la Història de la Literatura Catalana amb l’elaboració dels volums que corresponen als segles XIX i XX. Com a estudiós, va dedicar una atenció particular a les avantguardes.

El 1974 va fundar la revista Els Marges, l'equip de redacció inicial de la qual era format per Josep Maria Benet i Jornet, Jordi Castellanos, Josep Murgades i Enric Sullà, o que volia aplegat creació i crítica literària amb els estudis de llengua i literatura. També fou membre del consell de redacció de revistes com Serra d'Or (1965-1977) i Recerques (1970-1987).

Molas va ser guardonat amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1998); la Medalla d’Or de la Generalitat (2003); la Creu de Sant Jordi de la Generalitat (1999), i la Medalla del Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona (2002).

Podeu llegir aquí l’entrevista en profunditat que li van fer Josep M. Muñoz i Manuel Llanas per L’Avenç número 250 del setembre del 2000.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.