Les justes del Born

Redacció L'Avenç

dimecres, 16 de desembre del 2015

Justes Born

Ens fa molta il·lusió anunciar la celebració del cicle Diàlegs Passat/Present organitzat per El Born Centre Cultural i L'Avenç, 5 dijous de gener a març ‪#‎justesBorn‬ amb 10 intervencions de luxe, un combat dialèctic entre dos experts reconeguts, amb punts de vista complementaris. [+]

El Born Centre Cultural i L’Avenç proposen un cicle de diàlegs per llegir el passat, comprendre millor el present i projectar el futur. Amb el títol de “Les justes del Born”, us convidem a posar en relació un tema històric amb un tema d’actualitat amb la mirada de dos ponents. Moderarà els diàlegs Josep M. Muñoz, director de L’Avenç i hi intervindran Margarida Casacuberta, Joan B. Culla, Marc Andreu, Marina Subirats, Jaume Guillamet, Sebastià Bennasar, Lluís Cabrera, Andreu Domingo, Maria Campillo i Plàcid Garcia-Planas. Un luxe!

1 Passat / Present: Interaccions

► Data: dijous 14 de gener a les 19h

► Margarida Casacuberta i Joan B. Culla parlaran sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, que han estat motiu d'estudi i reflexió des de la literatura, el periodisme, el pensament, l'economia i la política des de fa anys.

2 Passat / Present: Reivindicacions

► Data: dijous 28 de gener a les 19h

► Marc Andreu i Marina Subirats parlaran sobre els moviments veïnals, que van ser clau en la configuració de la Barcelona contemporània i van marcar l'agenda del consistori en els anys vuitanta. En els últims anys, els moviments socials han pres de nou protagonisme en les reivindicacions socials amb moviments com ara les protestes contra els desnonaments.

3 Passat / Present: Transicions

► Data: dijous 11 de febrer a les 19h

► Jaume Guillamet i Sebastià Bennàsar parlaran sobre el paper de la premsa en els canvis polítics. La transició democràtica de finals dels anys 70 en tot l'estat espanyol i el procés de transició nacional engegat en els últims anys a Catalunya comparteixen alguns trets característics com ara el paper de la premsa en l'articulació d'un corrent d'opinió favorable al canvi, dins i fora de les fronteres.

4 Passat / Present: Migracions

► Data: dijous 25 de febrer a les 19h

► Lluís Cabrera i Andreu Domingo parlaran de Catalunya al mirall de la immigració. Durant molts anys hem estat un país d'acollida d'immigració, però ara sembla que el moviment s'inverteix. Quins paral·lelismes podem establir en els dos moviments?

5 Passat / Present: Confrontacions

► Data: dijous 10 de març a les 19h

► Maria Campillo i Plàcid Garcia-Planas parlaran de conflictes. La literatura memorialística, periodística i de ficció s’ha ocupat sempre dels conflictes bèl·lics, aportant visions polièdriques als orígens i les seves conseqüències. Aprofitant la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el diàleg se centrarà en el paper de la dona en aquests conflictes.

INFORMACIÓ:

LLOC: El Born Centre Cultural (Pl. Comercial 12, Barcelona)

DATES: Dijous dies 14 i 28 de gener, 11 i 25 e febrer, i 10 de març, a les 19h.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.