Les cartes de l’escultor Enric Casanovas

Redacció L'Avenç

dissabte, 31 de octubre del 2015

Enric Casanovas

El dimarts 3 de novembre a les 19.30h a la llibreria La Central es presenta el llibre Les cartes de l’escultor Enric Casanovas, a cura de Teresa Camps i Susanna Portell. [+]

En l’acte intervindran Mercè Vidal i Jansà, doctora en Història de l’Art; Bonaventura Bassegoda, catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona i coeditor de la col·lecció Memoria Artium; Marçal Casanovas, fill de l’escultor, i les curadores Teresa Camps i Susanna Portell.

La publicació de la fins ara majoritàriament inèdita correspondència de l’escultor noucentista Enric Casanovas (Barcelona, 1882-1948) serveix a les historiadores de l’art català Teresa Camps (Barcelona, 1944) i Susanna Portell (Barcelona, 1965) per traçar un acurat perfil de l’artista i el seu entorn intel·lectual. Aquest llibre té dues parts tan diferenciades com complementàries. En primer lloc, les autores estudien el personatge a través de la seva trajectòria vital i del seu cercle d’amics. Trobem explicada, doncs, la relació i la influència que exerciren entre ells amb artistes com Pablo Picasso, Manolo Hugué, Ramon Pichot o Apel·les Fenosa; també poetes com Joan Salvat-Papasseit o Carles Riba i homes de lletres com Josep Pous i Pagès o Ferran Soldevila. Dins d’aquest primer bloc també s’analitza l’obra monumental més significativa de l’artista a través de la correspondència que mantingué mentre la realitzava: són els casos del monument a Narcís Monturiol (Figueres, 1916-1918), el monument al doctor Benaprès (Sitges) o l’Athenea de Girona. En aquests capítols d’anàlisi s’inclou, així mateix, una ullada al compromís social i profes­sional de Casanovas, destacant-ne la participació en les iniciatives de Les Arts i Els Artistes; l’Associació d’Escultors i el Sindicat d’Artistes. L’altre bloc que conforma el llibre és la transcripció de la correspondència de l’escultor, un parell de relats escrits per l’artista i les seves memòries.El completíssim estudi de Camps i Portell ens permet conèixer en profunditat un artista que es va moure dins les òrbites més importants de la cultura catalana i europea de les primeres dècades del segle XX. Resseguir la vida de Casanovas permet, en definitiva, una nova aproximació a les figures ja esmentades, també als seus mestres Josep Llimona i Joaquim Torres-Garcia, al món cultural de la Segona República i de l’exili, i a les avantguardes de Paris i Amsterdam.

El llibre ha estat coeditat per les universitats UAB, UB, UdG, UdL, UPC i URV, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu del Disseny de Barcelona.

INFORMACIÓ:

Dia: 3 de novembre de 2015 a les 19.30 hores.

Lloc: Llibreria La Central (Mallorca, 237, Barcelona).

PER SABER-NE MÉS:

Podeu llegir l'article sobre Casanovas que va escriure Susanna Portell a L'Avenç 367, d'abril de 2011.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.