Tzvetan Torodov avui a La Pedrera

Redacció L'Avenç

dilluns, 10 de novembre del 2014

Tzvetan Todorov

AVUI a les 19.30h a La Pedrera, conversa entre l'historiador i assagista Tzvetan Todorov i Josep M. Muñoz, director L'Avenç. Es proposen enraonar, entre altres qüestions, d'Europa després de la caiguda del mur, del nacionalisme i els estereotips nacionals o dels efectes de la crisi en les democràcies occidentals. [+]

Nascut a Sòfia (Bulgària) el 1939, als vint-i-quatre anys arriba a París per fer el doctorat, s’hi queda i amb els anys adquireix la nacionalitat francesa. Va començar la seva carrera intel·lectual com a lingüista i teòric de la literatura. Va traduir els formalistes russos i amb Gérard Genette va fundar la revista Poétique. D’aquesta primera època és Introduction à la littérature fantastique (Introducció a la literatura fantàstica), que va tenir un ressò notable.

A partir del 1980, es va consagrar a la història de les idees i als temes relacionats amb la memòria històrica. Les reflexions posteriors de Todorov s’han centrat principalment en el tema de l’alteritat, el nosaltres i els altres en les discussions dels humanistes a Europa arran de la descoberta del Nou Món, durant el procés de colonització i al llarg del segle XX. Al mateix temps, ha dedicat una part de la seva obra a repassar les grans constants del pensament il·lustrat i l’art de grans pintors, com Rembrandt i Goya.

Des de fa anys és director honorari del Centre nationale de la recherche scientifique (CNRS) de París. Ha estat professor convidat a les universitats nord-americanes de Colúmbia, Harvard i Yale, doctor honoris causa de diverses universitats i guardonat amb molts premis, entre els quals el Príncep d’Astúries de ciències socials el 2008. És membre de l’Associació Primo Levi, que dóna suport a les persones víctimes de la tortura i de la violència política.

INFORMACIÓ:

Dilluns 10 de novembre a les 19.30h a La Pedrera. És una activitat organitzada per la Fundació Catalunya-La Pedrera, amb la col·laboració d'Arcàdia.

PER SABER-NE MÉS:

Portada Todorov

L'Avenç va publicar el 2009 Una tragèdia francesa, de Tzvetan Todorov, amb traducció de Lourdes Bigorra, un llibre construït com una tragèdia grega, en què Todorov reconstrueix un episodi poc conegut d’aquesta guerra civil, que va tenir lloc durant l’estiu de 1944 en un poble situat al centre de França.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.