'Laya Films i el cinema a Catalunya', a la Filmoteca

Redacció L'Avenç

dilluns, 05 de novembre del 2018

Esteve Riambau_Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Cuvil

El pròxim 14 de novembre, a la Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya, tindrà lloc la presentació de Laya Films i el cinema a Catalunya durant la Guerra Civil, d'Esteve Riambau (L’Avenç), una història sobre el cinema com a arma política a la llum del conflicte entre anarquistes i comunistes durant aquest conflicte bèl·lic que va trasbalsar tot Espanya de 1936 a 1939. [+]

Esteve Riambau (Barcelona, 1955) director de la Filmoteca de Catalunya des del 2010, amb més d’una trentena de llibres sobre història del cinema, proposa en el seu darrer assaig un apropament documentat i rigorós al cinema a Catalunya durant la Guerra Civil, amb una especial èmfasi en Laya Films, la productora del Comissariat de Propaganda de la Generalitat republicana, que va produir noticiaris (com Espanya al dia) i documentals durant els anys 1937 i 1938.

El text descriu les cartelleres de Barcelona, els conflictes darrere els estudis de rodatge o les pel·lícules que s'hi van fer, alhora que reivindica personalitats tan fascinants com Joan Castanyer (col·laborador estret de Jean Renoir i amic de Picasso), Rosario Pi (primera cineasta catalana del període sonor) o Paco Elías (pioner del cinema sonor espanyol i quintacolumnista infiltrat al sindicat anarquista), i reconstrueix les vicissituds d’André Malraux durant el rodatge de L’Espoir a Catalunya els darrers dies del conflicte armat.

Durant la presentació a la Filmoteca, que comptarà amb la intervenció de l’autor, es projectaran quatre produccions a les quals es fa referència en el llibre, de gran interès per entendre la producció audiovisual d’aquesta època i el seu ús propagandístic: Espanya al dia. Edició especial (1937), Els ollaires de Breda (1937), Catalunya màrtir (1938) i Andorra (Joan Castanyer, 1948).

A continuació, tindrà lloc una taula rodona amb la participació d’Esteve Riambau i els historiadors Magí Crusells, Paul Hammond i Maria Campillo.

INFORMACIÓ:

Data: Dimecres 14 de novembre de 2018

Lloc: Sala Laya. Filmoteca Nacional de Catalunya. Plaça de Salvador Seguí, 1-9, 08001 Barcelona.

Hora: 18.30h.

Telèfon: 935 67 10 70

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.