El Museu Molí Paperer de Capellades

Redacció L'Avenç

dimecres, 04 de abril del 2018

Museu Molí Paperer Capellades

Aquest mes recomanem la visita a Museu Molí Paperer de Capellades. Està ubicat a l’antic “Molí de la Vila”, que conserva l’estructura pròpia dels molins paperers del segle XVIII. Al costat es troba la Bassa, una surgència d’aigua natural i cristal·lina, que era utilitzada per 16 molins paperers d’aquesta vila. [+]

De fet, entre els segles XVIII i XIX, Capellades i el seu entorn van constituir un dels centres paperers més importants de l’Estat espanyol, especialitzat en paper de barba de primera qualitat i paper de fumar. Fabricants com els Romaní, Soteras, Guarro, Serra o Romeu, entre d’altres, abastien gran part del mercat espanyol, d’Amèrica del sud i Filipines. Fundat el 1958 per un grup d’industrials paperers, el Museu Molí Paperer de Capellades nasqué amb una estructura dual, museu i molí, on s’uneixen i es complementen la difusió del patrimoni històric i industrial paperer, gràcies a la continuïtat de la pràctica de l’activitat artesana del paper fet a mà. Amb aquesta característica, que el fa únic, és secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, alhora que forma part de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona.

El museu conserva un important fons format principalment per eines, maquinària, caràtules, tampons de fusta i papers del segle XII fins a l’actualitat. El museu rep anualment més de 26.000 visitants que descobreixen el procés de fabricació del paper fet a mà, observant directament el treball dels artesans. A més, ofereix diversos tallers on els visitants poden realitzar el seu propi full de paper. Aquesta experiència ajuda a fixar els coneixements a través de les emocions i les sensacions.

INFORMACIÓ:

Lloc: Carrer Pau Casals, 10, 08786 Capellades

Tel.: 93 801 28 50

Més informació ahttp://museuslocals.diba.cat

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.