"Vivian Maier" a la Fundació Foto Colectania

Redacció L'Avenç

dimecres, 10 de agost del 2016

Vivian Maier

Queda just un mes per poder veure a la Fundació Colectania l'exposició de fotografies de Vivian Maier, que ha causat un gran impacte per la personalitat de l'autora i el desconeixement que es tenia sobre la seva obra. [+]

Aquesta exposició reuneix més de 80 fotografies, la majoria d'elles inèdites. El 2007, un jove investigador de la història de Chicago, John Maloof, va comprar en una petita subhasta de barri les pertinences abandonades d'una dona totalment desconeguda, anomenada Vivian Maier. El que ningú podia imaginar era que el seu armari aixoplugava una obra fotogràfica immensa, de més de 120.000 negatius, filmacions casolanes i enregistraments sonors.

L'exposició "Vivian Maier. In Her Own Hands", produïda per di Chroma Photography i comissariada per Anne Morin, reuneix fotografies tan en blanc i negre com en color, que majoritàriament van ser revelades recentment per l'arxiu de Maloof i que mostren escenes de carrer de les ciutats de Nova York i Chicago al llarg dels anys 1950 a 1980. El llenguatge fotogràfic de Maier és la seva pròpia experiència visual basada en una observació discreta i silenciosa del món que l'envolta. Les seves escenes capten de manera espontània les singularitats de l'"Amèrica urbana" de la segona meitat del segle XX amb un gran sentit de la composició, de la llum i de l'entorn, mostrant una gran habilitat per comunicar tant l'humor com la tragèdia. L'obra de Vivian Maier ja ha quedat inscrita en la història de la fotografia del segle XX, al costat de grans noms de l'anomenada Street Photography, com Helen Levitt, William Klein o Garry Winogrand. Vivian Maier (1926 - 2009) Nascuda a Nova York, de mare francesa i pare austrohongarès, va treballar de mainadera durant quaranta anys. En els seus dies lliures Maier es dedicava a fer fotografies que després amagava gelosament dels ulls dels altres. La seva vida és un misteri. Es diu que va morir en la més absoluta pobresa vivint al carrer per algun temps, fins que els nens de qui havia tingut cura a la dècada dels 1950 li van comprar un apartament i li van pagar les seves factures fins al dia de la seva mort el 2009.

INFORMACIÓ:

Data: fins al 10 de setembre de 2016

Lloc: Fundació Foto Colectania (C/ Julián Romea, 6, Barcelona)

PER SABER-NE MÉS:

Més informació sobre Vivian Maier al seu web

La fotografia que il·lustra aquesta notícia serà també portada del número de setembre de L'Avenç, en què Imma Merino escriu "Vivian Maier, l’enigma i la fascinació". A la venda a partir del 29 d'agost.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.