Torna el cicle "Valor!"

Redacció L'Avenç

dilluns, 04 de abril del 2016

valor_banner_469x469

El cicle "Valor! 10 debats sobre la construcció del valor de la ciutat" torna amb tres sessions més, la primera de les quals s'intitula "Monuments per fer. Cal fer-los?". Serà el 6 d'abril al Virreina LAB a les 19h i anirà a càrrec de Manuel Delgado i Ricard Vinyes. Moderarà la sessió Lúa Coderch. [+]

"Valor! 10 debats sobre la construcció del valor de la ciutat" torna amb "Monuments per fer- Cal fer-los?". Ho fa el dia 6 d'abril a les 19h a la Virreina.

La modernitat artística es va construir sobre una novetat històrica que, en gran mesura, encara travessa el nostre present: els artistes i productors d’imatges en general van deslegitimar els valors, les convencions i les formes autoritzades heretades de la tradició i van esborrar els límits i els marges d’acció de l’espai artístic. Però van desplegar aquesta potència lliure i política de les imatges sobre un nou món urbà, de drets d’autor i distribució, exposicions universals i turistes en el segle dels diners com a nou valor. L’art desitjava un museu sense parets i ara habita en una fàbrica sense murs, en una smart city.

Aquesta negociació entre el descrèdit o la crítica dels valors rebuts i la ubiqüitat del valor econòmic com a regulador últim de la cultura, ens apareix avui alhora com la batalla que cal fer i la que no sabem fer: com una batalla per a la qual ens falten sabers.

Des d’aquí, Valor! és un cicle de 10 debats que parteixen de 10 escenaris oberts en present a Barcelona on es decideix el valor icònic, històric, polític i col·lectiu d’algunes coses que es veuen a la ciutat.

A cura de Jorge Luis Marzo i Joana Masó.

En els últims anys, artistes i investigadors han fet recerques sobre els monuments per fer, els homenatges històrics pendents, i han buscat maneres per pensar quina podia ser la forma d’homenatjar la Barcelona anarquista, feminista, cooperativista, espiritista, popular, fabril... Cal passar per la tradició del monument per mantenir viva aquesta memòria?

Debat amb Manuel Delgado, antropòleg i professor de la Universitat de Barcelona, i Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona, moderat per Lúa Coderch, artista.

Manuel Delgado és historiador de l’art i antropòleg. Des de 1986, és professor titular d’Antropologia Social a la Universitat de Barcelona i membre de diversos grups de recerca. És autor de nombroses publicacions sobre antropologia urbana, així com membre de diverses plataformes socials i polítiques.

Ricard Vinyes és historiador, catedràtic d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, assagista i assessor de nombrosos projectes. El 2005 va presidir la Comissió Redactora del Projecte del Memorial Democràtic i el 2011 la Comissió per a un projecte de redacció d’un Centre de la Memòria per al País Basc.

Lúa Coderch és artista. En els seus últims treballs ha investigat formes d’explorar memòries col·lectives des del seu caràcter no només efímer i fràgil sinó també intermitent.

Trobareu la resta de debats del cicle aquí.

INFORMACIÓ:

Data: 6 abril a les 19h

Lloc: Virreina LAB (La Rambla, 99, Barcelona)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.