Seminari internacional sobre la Guerra Civil

Redacció L'Avenç

dimarts, 28 de juny del 2016

Seminari

Durant els pròxims dos dies, el Memorial Democràtic reunirà un total de 12 especialistes de diferents països per intercanviar i compartir coneixements sobre la Guerra Civil. [+]

Sota el títol de “Communicating Contested Histories: Public Humanities and the Spanish Civil War” (“Comunicar històries controvertides: les humanitats públiques i la Guerra Civil Espanyola”), aquest seminari internacional reunirà a Barcelona diversos especialistes amb un objectiu en comú: intercanviar punts de vista sobre la Guerra Civil i explorar futurs projectes d’estudi relacionats amb aquest període històric.

Les sessions, impartides en forma de conferències de matí i tarda, es divideixen en dos grans blocs. Durant el primer dia, es tractarà la tema de “La memòria i la Guerra Civil Espanyola”, centrat sobretot en l’estudi arqueològic i arxivístic del conflicte, així com també la seva preservació i difusió en museus. El bloc del següent dia, “La Guerra Civil Espanyola i la societat”, obert a especialistes i estudiants de postgrau, versarà sobre qüestions pendents a l’hora d’afrontar el conflicte, com les exhumacions de fosses comunes o la implicació de les noves tecnologies en el l’estudi d’aquest episodi històric.

Hi participaran Joan Maria Thomàs (Universitat Rovira i Virgili); Antonio Cazorla (Universitat de Trent); Adrian Shubert (Universitat de York); Alison Ribeiro (Universitat de Warwick); Jesús Espinosa (Arxiu General de la Guerra Civil Espanyola, Salamanca); Alfredo González (Consell Superior d’Investigacions Científiques, Santiago de Compostel·la); Amareswar Galla (director executiu de l’Institut Internacional pel Museu Inclusiu, Hyderabad i Copenhaguen); Maria Feliu (Universitat de Barcelona); Francisco Ferrándiz (Consell Superior d’Investigacions Científiques, Madrid); Iratxe Momoitio (directora del Museu per la Pau de Gernica); Manuel Melgar (director del Centre Documental de la Memòria Històrica, Salamanca); Sean Kheraj (Universitat de York); Paul Spence (King’s College, Londres), i Jordi Palou-Loverdos (Centre de Mediació AEQUITAS, Barcelona). La inauguració i la cloenda aniran a càrrec del director del Memorial Democràtic, Plàcid Garcia-Planas.

INFORMACIÓ:

Dates: 29 i 30 de juny

Lloc: Memorial Democràtic (Peu de la Creu, 4, Barcelona)

PER SABER-NE MÉS:

Aquí podeu consultar el programa de l'activitat.

L'Avenç ha editat dos volums, La rereguarda en guerra. Catalunya 1936-1937 i Territori capital. La guerra civil a Cataluya, 1937-1939, fruit d'una recerca extensa de José Luis Martín Ramos sobre la història del conflicte civil centrat a Catalunya. També us pot interessar la novetat Les lliçons d'història. El jove Pierre Vilar, 1924-1939 de Rosa Congost, un recull de correspondència de l'historiador francès que us pot proporcionar un punt de vista més personal —però sense perdre l'exhaustivitat històrica— del context bèl·lic.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.