Les justes del Born #Transicions

Redacció L'Avenç

diumenge, 07 de febrer del 2016

Transicions Justes Born

Dijous 11 a les 19h tindrà lloc la tercera sessió de Les justes del Born, el cicle de Diàlegs Passat/Present al Born Centre Cultural moderats per Josep M. Muñoz. Amb #Transicions, Jaume Guillamet i Sebastià Bennasar parlaran sobre sobre el paper de la premsa estrangera en els canvis polítics, des dels anys de la transició espanyola dels 70 al procés de transició nacional català d'aquesta última etapa. [+]

Cada conjuntura històrica és diferent, però l’anàlisi dels fets socials i polítics permet veure la persistència d’unes problemàtiques i la recurrència d’algunes situacions. D’aquí l’interès d’aquestes lectures Passat/Present que proposem. La transició democràtica de finals dels anys 70 en tot l’estat espanyol i el procés de transició nacional engegat en els últims anys a Catalunya comparteixen alguns trets característics com ara el paper de la premsa en l’articulació d’un corrent d’opinió favorable al canvi, dins i fora de les fronteres.

Els periodistes Jaume Guillamet i Sebastià Bennasar han estudiat aquestes relacions entre premsa i sociopolítica en períodes diversos. Jaume Guillamet la dels anys 70 i Sebastià Bennasar la d'aquesta última dècada.

Entre la mort de Franco i l'aprovació de la Constitució de 1978, els ulls de la premsa europea i nord-americana van estar posats sobre Espanya. Això els va permetre descobrir una realitat nova: Catalunya i la seva reivindicació de l'autogovern, que havia de tenir un paper fonamental en la Transició a la democràcia. D'aquesta manera es pot arribar a construir un relat internacional de la Transició a Catalunya, a través de l’anàlisi i el comentari dels textos publicats en aquells mateixos anys per la premsa estrangera.

Igualment, la premsa estrangera ha estat en els últims anys focus d'atenció pel que fa al debat polític sobre la demanda de major autogovern des de Catalunya, trenta anys després. En aquest temps tanscorregut, a més, la influència de la premsa s'ha fet més present en l'opinió pública i les pressions tant per sortir-hi com perquè acabi condicionant l'agenda política han estat en doble direcció. Finalment, el debat també podria obrir-se al paper que els mateixos periodistes juguen en l'exercici de la seva professió, en la investigació, l'ús de les fonts o la redacció.

Podeu consultar aquí la programació completa del cicle. A més, tot i que l’accés és lliure, si us hi inscriviu gaudireu d’una SUBSCRIPCIÓ GRATUÏTA a L’Avenç durant 3 mesos.

INFORMACIÓ:

LLOC: El Born Centre Cultural (Pl. Comercial 12, Barcelona)

DATA: Dijous 11 de febrer a les 19h.

ORGANITZA: El Born Centre Cultural i L'Avenç

PER SABER-NE MÉS:

Jaume Guillamet ha publicat a L'Avenç, entre d'altres, El desafiament català. Un relat internacional de la Transició (2014) i Sebastià Bennasar ha publicat, amb Carles Domènec, Els estranys. Els corresponsals estrangers davant la independència de Catalunya.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.