"La solidaritat per sobreviure" (refugi 307)

Redacció L'Avenç

dilluns, 25 de juliol del 2016

Refugi 307

@ Refugi 307. MUHBA

Demà dimarts a les 19h podeu fer una visita guiada al refugi 307 de la guerra civil, situat al Poble-sec. [+]

El refugi antiaeri del Poble-sec va ser construït solidàriament pels veïns i veïnes del barri durant el període de la Guerra Civil. El combat per sobreviure exigí el desenvolupament d’una organització veïnal i un gran esforç institucional per tal de protegir la població civil dels bombardejos aeris a què l’exèrcit franquista va sotmetre la ciutat.

La visita comença per situar els esdeveniments històrics, previs, contemporanis i posteriors a la construcció del Refugi 307 i per explicar les teories militars sobre el bombardeig de les ciutats després de la Primera Guerra Mundial i en temps de preparació d’una altra gran guerra internacional.

Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola es feien des del mar i amb la participació de les aviacions italiana i alemanya en els bombardejos aeris.

La visita comença a l'exterior del Refugi 307, davant dels plafons expositius per analitzar l’aviació i el setge aeri durant la Guerra Civil, l’organització del Servei de Defensa Passiva i l’estratègia de defensa activa de la ciutat. Ja a l'interior es poden veure els lavabos i la galeria dels bancs (tècniques constructives dels refugis), la galeria del cartell (normes d’ús del refugi), la cisterna (els serveis del refugi), la infermeria (la salut en temps de guerra), la sala d’expansió del nens (la guerra i els infants) i la xemeneia (per entendre els usos posteriors del refugi, el barraquisme durant la postguerra).

INFORMACIÓ:

Data: Dimarts 26 a les 19h

Lloc: Refugi 307. c/ Nou de la Rambla, 175 (Barcelona)

Preu: Entrada general: 3,40€

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.