La Bíblia en la literatura catalana

Redacció L'Avenç

dimarts, 05 de abril del 2016

Imatge Perico Pastor - Bíblia La Pedrera

La Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Carulla organitzen un cicle de conferències sobre la presència de la Bíblia en la literatura catalana. La primera sessió és avui a les 19h, a la Sala Gaudí de La Pedrera, i versarà sobre les figures de Verdaguer i de Guimerà i la relació que mantenen amb el llibre sagrat. [+]

Durant quatre dimarts, tots els del mes d'abril, la Fundació Catalunya-La Pedrera i la Fundació Carulla organitzen un cicle de conferències sobre les influències bíbliques que hi ha en l'obra d'uns quants autors catalans. Aquesta iniciativa s'emmarca dins el cicle "Converses a La Pedrera".

El cicle, que tindrà una segona part al mes de novembre, comptarà amb diversos estudiosos coneixedors de la matèria. De les conclusions de la recerca presentades a La Pedrera s’editarà un llibre amb dos volums: el primer abastarà els segles XIII al XVI i el segon del XVII al XX.

La primera part del cicle de xerrades consta d’un total de quatre sessions de diàleg que començaran el 5 d’abril i tindran lloc cada dimarts durant tot el mes. A cada sessió intervindran dos dels autors dels estudis -figures destacades en filologia o poesia-, amb un moderador, que presentaran els resultats de la seva recerca en relació a la presència dels textos bíblics en la producció d’alguns dels autors més destacats de la literatura catalana del S. XVII al XX.

Després de les dues intervencions s’obrirà un torn de diàleg i de preguntes del públic. L’acte inclourà peces musicals a càrrec d’estudiants de l’ESMUC que il·lustraran en viu els autors objecte de la sessió.

El calendari del cicle és el següent:

5 ABRIL, 19.00 h

Verdaguer i Guimerà davant la Bíblia

Ricard Torrents, assagista, traductor i crític literari català, un dels principals estudiosos de Jacint Verdaguer, i impulsor i primer rector de la Universitat de Vic

Joan Santanach és doctor en Filologia, especialitzat en literatura medieval (tesi sobre la Doctrina pueril de Ramon Llull). Professor a la Universitat de Barcelona, coordinador de la Editorial Barcino.

Moderador: Armand Puig, teòleg.

12 ABRIL, 19.00 h

Carner i Riba davant la Bíblia

Narcís Comadira, poeta, pintor, dramaturg, traductor, periodista i crític literari català.

Jordi Malé, Doctor en Filologia Catalana (Universitat de Barcelona), especialitzat en literatura catalana contemporània. Ha publicat monografies sobre Josep Carner i especialment Carles Riba. És investigador del Grup de Recerca Aula Màrius Torres de la Universitat de Lleida.

Moderador: Carles Duarte, poeta i president de la Fundació Carulla.

19 ABRIL, 19.00 h

Pere Quart i Espriu davant la Bíblia

Helena Mesalles, filòloga, estudiosa de Joan Oliver.

Sebastià Bonet, és professor emèrit del Departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona (UB). Llicenciat en Ciències Físiques i en Filosofia i Lletres per la UB, Diploma d'Estudis Avançats d'Astrofísica per la Sorbona i doctor en Filologia Catalana. Estudis de gramatografia catalana contemporània. La seva recerca abasta tres àrees: la sintaxi, la gramatografia i l'obra del poeta Salvador Espriu.

Moderador: Jaume Angelats, teòleg.

26 ABRIL, 19.00 h

Sales i Rodoreda davant la Bíblia

Carles Lluch, Doctor en Literatura Catalana (tesi La novel·la catòlica a Catalunya (1939-1968). Professor de català.

Maria Campillo, és professora de Literatura Catalana Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona i vicedirectora del CEFID (Centre d’Estudis sobre les Èpoques Franquista i Democràtica). Ha publicat estudis d’història cultural i sobre diferents períodes i autors de la literatura catalana del s. XX.

Moderadora: Lola Badia, filòloga medievalista.

La segona part del cicle La Bíblia en la literatura catalana tindrà lloc al novembre. En aquesta ocasió es farà un recorregut per l’època antiga (segles XIII i XVI).

Un llibre recollirà les recerques

El cicle de conferències a La Pedrera és el primer pas del projecte, que pretén donar veu als estudiosos de cada temàtica per tal que exposin les seves conclusions. El segon pas és l’edició d’aquestes recerques. L’obra constarà de dos volums, el primer dels quals abastarà el període comprès entre el segle XIII i el XVI, i el segon, els segles de XVII a XX. A les diverses aportacions, de to assagístic i amb poques notes, s’hi inclourà al final una bibliografia d’extensió mesurada. Tancaran els volums un índex de noms i de llocs bíblics.

El projecte és avalat per un Consell Assessor format per Lola Badia (UB), Joan Ferrer (UdG), Alexander Fidora (UAB) i Armand Puig (FTC), i coordinat per Damià Roure (AM), Joan Santanach (UB) i Jaume Angelats (ABCat). La coedició es farà entre la Facultat de Teologia de Catalunya, les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, l’Editorial Barcino i l’Associació Bíblica de Catalunya.

Converses a La Pedrera: punt de referència del pensament i el diàleg a Barcelona

Converses a La Pedrera és un dels programes de la Fundació Catalunya-La Pedrera en línia amb la seva vocació d’apropar el coneixement a la societat catalana. Dóna veu a personalitats de primer ordre del món de la cultura, la ciència, la política i l’economia, entre d’altres disciplines.

INFORMACIÓ:

Data: del 5 al 26 d'abril a les 19h

Lloc: La Pedrera, Sala Gaudí

Entrades: 4€ (12€ tot el cicle, disponibilitat a taquilla)

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.