85 anys després de la Segona República

Redacció L'Avenç

diumenge, 10 de abril del 2016

85_aniv_2a_Rep.jpg_1616332855

El Memorial Democràtic organitza una jornada per recordar els fets més destacats de la Segona República amb motiu del 85è aniversari de la seva proclamació. De la mà de diversos especialistes es portarà a terme una anàlisi sobre el tema. Serà el dia 15 d'abril al Memorial Democràtic de 9h a 16h. [+]

El Memorial Democràtic organitza una jornada per recordar els fets més destacats de la Segona República amb motiu del 85è aniversari de la seva proclamació. De la mà de diversos especialistes es portarà a terme una anàlisi dels èxits i els fracassos que s’assoliren durant tots aquests anys d’esperança.

Hi participaran Enric Pujol, Mercè Morales, Arnau Gonzàlez Vilalta, Manel López, Carles Santacana, Salvador Domènech, Clara Masriera, Lluís Durán, Isabel Segura, Teresa Abelló, Raül Carretero i Carles Hervàs. També es presentarà una selecció de testimonis de la Segona República del Banc Audiovisual de Testimonis del Memorial Democràtic (BAT).

Enguany commemorem el 85è aniversari de la proclamació de la Segona República. La transcendència d’aquest fet històric va recaure, entre d’altres coses, en què per primera vegada en la història es va implantar el sufragi universal al nostre país. Homes i dones van poder votar sense cap mena de restricció per primera vegada el 1933.

Fou un període ple d’esperances polítiques, territorials, socials, econòmiques i culturals per aconseguir d’una vegada per totes la modernitat del país. Malauradament moltes d’aquestes acabaren convertint-se en frustracions al no aconseguir els objectius fixats per diversos grups de la societat. Aquesta acabà desencadenant la crisi del projecte republicà, que acabaria esclatant en l’intent de cop d’estat del 17-19 de juliol de 1936.

INFORMACIÓ:

Data: 15 d'abril de 9h a 14h

Lloc: Memorial Democràtic (C/ Peu de la Creu, 4, Barcelona)

Podeu consultar el programa de la jornada aquí.

PER SABER-NE MÉS:

Adjuntem uns quants articles publicats a L'Avenç que tenen com a tema o bé com a marc la Segona República. Són "Entorn del revisionisme sobre la Segona República", de Ricardo Robledo (núm. 399, febrer de 2014); "Memòria de la Segona República", de Daniel Venteo (núm. 313, maig de 2006); "La Segona República Espanyola", de Josep Fontana (núm. 269, abril de 2002); "La Segona República i la Historia de la Segunda República", de Francesc Vilanova (núm. 219, octubre de 1997); l'editorial intitulat "Als cinquanta anys de la Segona República" (núm. 36, març de 1981); "L'ateneisme àcrata durant la Segona República", de Pere Solà (núm. 11, desembre de 1978) i "El cinema durant la Segona República (1931-1936)", de Romà Gubern (núm. 11, desembre de 1978).

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.