50 anys de la Caputxinada

Redacció L'Avenç

dissabte, 27 de febrer del 2016

Caputxinada

Entre el 9 i l’11 de març de 1966 es van concentrar al convent dels Caputxins de Sarrià uns 450 representants d’estudiants, professors i intel·lectuals amb motiu de l’assemblea constitutiva del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB). La concentració va acabar amb un assalt de la policia i la lògica reacció social en favor de les llibertats. Per commemorar-ho s’han previst diversos actes. [+]

> 2 de març: Passi del documental ‘Santuaris de l’antifranquisme’, de Llúcia Oliva, a la seu del Memorial Democràtic a les 19h.

> 3 de març: Presentació del llibre La Caputxinada. Frares compromesos amb el país i la llibertat (Editorial Mediterrània), de Clara Fons, al convent dels caputxins de Sarrià, a les 19h.

> 4 de març: Jornada "La Caputxinada i el moviment estudiantil antifranquista" a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB, a les 10h.

> 7 de març: Taula rodona "La Caputxinada, 50 anys de la seva creació", a les 19h, amb Joan Botam, pare provincial dels caputxins de Catalunya; Carles Santacana, historiador i vocal de l’Ateneu Barcelonès; Pau Verrié, enginyer; Carme Trilla, economista, i Jordi Casassas Ymbert, president de l’Ateneu Barcelonès i historiador.

> 9 de març: "La Caputxinada i els seus protagonistes". Acte d’homenatge als participants de l’assemblea constituent del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona a les 17h, al Convent dels Caputxins de Sarrià. Comptarà amb la intervenció de Andreu Mas-Colell i Teresa-Eulàlia Calzada en representació dels estudiants; Raimon Obiols en representació del professorat; els frares Gil Parés, provincial dels Caputxins, Enric Castells i Joan Botam en representació dels caputxins. També es passarà el vídeo 'La Caputxinada'. produït pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. A més, Joanjo Bosk, interpretarà temes emblemàtics de la cançó protesta i es podrà visitar l’exposició fotogràfica 'La Caputxinada' de l'Arxiu Nacional de Catalunya amb fotografies de Guillem Martínez.

> 9 de març: "50 Aniversari Assemblea del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona, Convent del framenors Caputxins, Sarrià”. Com a remembrança, durant tot el dimecres 9 de març d'enguany, el Centre de Lectura de Reus projectarà en loop un muntatge amb imatges clandestines de l'assemblea i setge posterior, preservades curosament com a testimoni dels fets. Guillem Martínez, soci del Centre de Lectura, era en aquell moment estudiant d'enginyeria i hi participà com a delegat electe de curs del seu centre d'estudis.

> 11 de març: "50 anys des de la Caputxinada". El Paranimf de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acollirà divendres, 11 de març, un acte obert al públic en homenatge al Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB). L'acte començarà a les 12h i comptarà amb la presència de personalitats com el rector de la UB, Dídac Ramírez, Raimon, Borja de Riquer, Mariona Petit, Lluís Forcadell i Ramon Torrent. La cloenda anirà a càrrec del president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

> 11-12 de març: Jornada «La Barcelone des sixties, entre Caputxinada et Gauche divine» a la Sorbonne de París.

#Caputxinada50

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.