Refugi antiaeri Sant Andreu

Redacció L'Avenç

http://eldigital.barcelona.cat/

dimarts, 11 de agost del 2015

Refugi antiaeri

Sota un immoble del carrer de Ramon Batlle, al barri de Sant Andreu, s’hi ha trobat un refugi antiaeri de la Guerra Civil. Segons el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias, es tracta del refugi oficial número 525, encarregat per la Generalitat i excavat pel veïnat de la zona a partir del 1938. [+]

El refugi es troba a uns 100 metres sota el terra del pàrquing en el qual s’ha trobat. Actualment s’hi accedeix a través d’una trapa, que antigament era la sortida d’emergència del refugi. La galeria del refugi es troba en molt bon estat, segons els experts, i se’n conserven alguns elements originals. Per exemple, hi ha un armari d’obra que era la farmaciola, i s’hi han trobat llums d’oli i llaunes.

El més característic i diferent de la resta de refugis antiaeris és que hi ha una galeria sense acabar. Segons l’arqueòleg Jordi Petit, es creu que se’n va aturar la construcció perquè va arribar el final de la guerra. Tot i així, el refugi antiaeridonava cabuda a una trentena de persones, que s’asseien en unes fustes col·locades sobre maons.

Arquitectònicament el refugi està fet amb volta catalana. Aquesta és l’estructura típica d’un gran nombre dels 1.400 refugis que es van construir a la ciutat a partir del 1937. La galeria té una forma sinuosa per evitar que la metralla de la bomba arribés al final del refugi si queia una bomba a l’entrada.

Els germans de la Cruz van ser els que van trobar el refugi sota el seu pàrquing. Diuen que volen organitzar-hi visites, i per això ja treballen en la conservació del refugi juntament amb el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.