La necròpolis de Ripoll, oberta al públic

Redacció L'Avenç

diumenge, 17 de maig del 2015

dscn3030

La necròpolis del monestir de Santa Maria de Ripoll està oberta al públic per primer cop. S'hi poden veure tombes de més de catorze segles i els fonaments de l'antiga església. [+]

Unes excavacions arqueològiques entre el 1968 i el 1976 al subsòl del presbiteri i de les absidioles van posar al descobert l'àntiga estructura de l'església i l'àrea cementirial. Aquells treballs es van suspendre, però ara han finalitzat i s'ha pogut obrir al públic aquest espai.

A la necròpolis s'hi poden trobar seixanta-cinc tombes de quatre tipus: les tombes de fossa, excavades al sòl i tapades amb lloses i terra; les tombes de lloses, definides per petites plaques de pedra i tapades amb lloses; els sarcòfags antropomorfs, caixes de pedra del segles IX-XI tapades per una pedra; sarcòfags, taüts de pedra dels segles IX-XI que tenien una tapa decorada.

A més de les tombes, també s'hi poden veure una part dels fonaments de l'església romànica de l'abat Oliva, consagrada el 1032. La construcció de l'església va suposar la destrucció de part de la necròpolis, es poden observar alguns sarcòfags tallats per encabar-hi les columnes.

INFORMACIÓ:

Visites: Diumenges a les 11.30h

Lloc: Monestir de Santa Maria de Ripoll, c/ Dr. Draguer, 12. Ripoll

Les visites s'han de concertar trucant a 972 704203

Pàgina web del monestir.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.