Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial

Redacció L'Avenç

dimarts, 04 de agost del 2015

Fugint holocaust

El Museu d'Història de Catalunya presenta aquesta exposició dedicada als sis milions de jueus que moriren a conseqüència de la persecució endegada pel règim nazi, tant a Alemanya com als territoris ocupats pel seu exèrcit durant la Segona Guerra Mundial, en el que és el major genocidi de la història humana. [+]

Uns pocs milers aconseguiren fugir de la barbàrie creuant els Pirineus en direcció a la Península Ibèrica, primer a través de les duanes i, més tard, travessant clandestinament les muntanyes en unes evasions èpiques en les quals desafiarien la vigilància a banda i banda de la frontera, la duresa del recorregut i les condicions meteorològiques sota les quals es desenvoluparen els recorreguts.

Milers de refugiats es concentraren a Barcelona fins que aconseguiren emigrar, preferentment a Amèrica o a Palestina, on iniciaren una nova vida lluny de la barbàrie.

A partir de la història de vida d’una desena de famílies jueves, l’exposició s'endinsa en aquest episodi tant desconegut del nostre passat recent en què Catalunya esdevingué terra de llibertat per a milers d’homes i dones que fugien de la barbàrie nazi.

La mostra relata una part de la història mundial que es relliga amb la història catalana a partir del record dels seus testimonis: Eduard Heilbruner i Lina Levi, Víctor Papo, Paquita Sitzer, Jenny Kehr, Lea Lazega, Arnold Einhorm, Fred Arom, Elias Zomerplaag, Fred Manasse i Betsy Wijnberg.

Hi ha molt material en línia al web del Museu i també són molt recomanables les visites guiades.

INFORMACIÓ:

LLOC: Museu d’Història de Catalunya. Pl. Pau Vila, 3 (Barcelona)

DATES: Fins al 18 d'octubre de 2015

PER SABER-NE MÉS:

L'historiador Josep Calvet va publicar l'any 2008 a L'Avenç Les muntanyes de la llibertat, un llibre precisament sobre els prop de 80.000 refugiats que van arribar a Espanya travessant els Pirineus durant la Segona Guerra Mundial.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.