Els dietaris de les biblioteques, testimoni de la història

Redacció L'Avenç

dijous, 17 de setembre del 2015

Dietaris biblioteques

El dipòsit digital Trencadís, de la Xarxa de Biblioteques Municipals, posa a disposició pública els dietaris de nou biblioteques històriques: Esparreguera, Vilafranca del Penedès, Calella, Vic, Manresa, Granollers, Pineda, Canet de Mar i Sallent. [+]

La redacció dels dietaris de les biblioteques populars de la Mancomunitat es va iniciar a partir de 1920, any en què Jordi Rubió i Balaguer va accedir al càrrec de director de la Xarxa. Varen néixer com un document de gestió interna, per deixar per escrit la rutina diària de la feina a la Biblioteca: entrades i sortides de documents, les diferents tasques realitzades, visites d'inspecció, etc.

En ocasions, però, les bibliotecàries, amb el seu estil personal, també deixaven constància dels fets ocorreguts en el dia a dia, convertint aquests documents en un testimoni de la vida de l'època, des de la dictadura de Primo de Rivera, l'adveniment de la II República, la Guerra Civil, la desfeta republicana i l'entrada de les tropes franquistes amb la consegüent dictadura.

En total, són 54 volums manuscrits dels dietaris de nou biblioteques de la província de Barcelona entre els anys 1920 i 1959.

PER SABER-NE MÉS:

Lluís Agustí i Teresa Mañà van publicar a L'Avenç 414, juliol/agost de 2015, "El ressò de la vida. Anuaris i dietaris de les biblioteques: una selecció de textos". Podeu llegir un resum de l'article a Núvol.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.