El rol polític i econòmic d’Europa al món

Redacció L'Avenç

diumenge, 25 de octubre del 2015

Logo Fundació Ernest Lluch

La Fundació Ernest Lluch, dins el seu cicle Diàlegs 2015 organitza a CaixaForum Barcelona demà dimarts a les 19h la conversa entre Joaquín Almunia i Andreu Missé sobre "El rol polític-econòmic d’Europa al món" [+]

Enguany el cicle de diàlegs porta el títol de “Reptes econòmics i socials en l'horitzó europeu”.

El paper polític i econòmic de la UE al món requereix d'anàlisi, revisió i impuls. Europa apareix a vegades confusa davant els reptes globals des d'una posició sovint no coordinada, amb accent alemany i sota el poder dels mercats financers. La crisi i la resolució d'aquesta, amb el cas grec com a paradigma, han accentuat les dificultats de la representació del que és comú i han aparegut amb força temptatives de demolició del projecte europeu, amenaçadores, però encara lluny de seduir la majoria dels ciutadans. Europa es troba doncs en una cruïlla.

Els últims anys han estat els de la moneda única i els de l'ampliació de la Unió Europea a 28 estats membres -amb l'última incorporació de Croàcia. Però també han estat uns anys marcats pel fracàs de la Constitució, i la crisi que colpeja amb força al sud d'Europa, amb canvis interns importants en la capacitat d'intervenció en les economies dels països de la Unió. Amb tot, sembla haver-hi instal·lada una sensació de debilitament del projecte europeu i un temor creixent per la gradual pèrdua de pes dels estats europeus en esferes de decisió globals, com ara el G8 o el G20, fòrums econòmics o de control del canvi climàtic. Quin impacte polític i econòmic pot tenir això per a Europa i Espanya? Més Europa pot ser la solució? Com plantejar-ho a unes poblacions atemorides per l'erosió del seu benestar? És possible avançar en la integració de factors de política econòmica cedint els Estats major sobirania? Quina és la resposta política a la situació actual? Existeixen problemes estructurals? Com afecta tot plegat al paper d’Europa al món en l’àmbit econòmic i polític? Balanços i preguntes obertes per a un diàleg sobre el present i el futur del paper polític i econòmic d'Europa.

Joaquín Almunia és professor visitant a la London School of Economics. Exministre (1982-1991) i excomisari europeu (2004-2014) i Andreu Missé és director de la revista Alternativas Económicas. Excorresponsal de El País a Brussel·les (2005-2012)

INFORMACIÓ:
LLOC: CaixaForum. Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 6-8 (Barcelona)

DATA: 27 d’octubre, 19h

PER SABER-NE MÉS:

Andreu Missé va publicar un interessant article sobre "La díficil construcció de la sobirania europea" al número especial de L'Avenç, número 400, d'abril de 2014.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.