Mor l'historiador britànic Eric Hobsbawm

Redacció L'Avenç

dilluns, 01 de octubre del 2012

Eric J. Hobsbawm, un dels més grans historiadors del segle XX, acaba de morir a Londres, als 95 anys d’edat. Nascut el mateix any de la Revolució russa, en un país sota domini colonial britànic, criat a Viena en els anys de l’ascens del nazisme, provinent de l’emigració jueva centroeuropea a Anglaterra, on va fer part del grup d’historiadors marxistes britànics. Ha estat, doncs, un testimoni privilegiat i també un partícip destacat de la història del segle XX.

Hobsbawm va mantenir una vinculació especial amb la historiografia catalana i en particular amb L’AVENÇ, on als números 3 i 4 (juny i juliol-agost de 1977) ja apareixia la primera traducció d’un article seu sobre el concepte de “la revolució”. I a partir del número 7-8 (agost-setembre 1978) ja apareixia, i fins a la data, com a membre del consell assessor. [+]

Us oferim a continuació un recull de premsa dels principals obituaris que s'han publicat en les versions digitals dels diaris d'avui:

Josep Fontana, La història perd Eric Hobsbawm (Ara)

Especial The Guardian

Santos Juliá, Gran historiador, pésimo profeta (El País)

Gonzalo Pontón, L’historiador del segle XX (El Periódico)

També trobareu aquí el vídeo de l'acte en què va participar a Barcelona, l'any 2007 al CCCB. Conversa entre Eric Hobsbawm, Donald Sassoon i Josep Fontana, en el marc del cicle “Pensar Europa”. Eric Hobsbawm també va ser a Girona el 2008, en ser nomenat doctor honoris causa per la Universitat de Girona.

L'ARXIU DE L'AVENÇ

Des del web pots consultar tots els articles, revistes i llibres publicats des de 1977.

LA BOTIGA DE L'AVENÇ

Des de l'espai BOTIGA del web pots adquirir els llibres i revistes disponibles.