MEMÒRIA

Memòries del treball i de la immigració a Catalunya

Els dies 13 i 14 de juny, deu especialistes ofereixen una mirada transversal a la immigració des de la història, la sociologia, la demografia i la literatura.

per L'AVENÇ, 12 de juny de 2023 a les 08:09 |
El Memorial Democràtic organitza, amb la col·laboració del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya, un col·loqui a propòsit de l’exposició “Paco Candel i els altres. Un retrat literari de la immigració a Catalunya”, que es va inaugurar el passat mes de gener al Museu.
El col·loqui pretén tenir un caràcter transversal i proposa una anàlisi reflexiva a l’entorn del món laboral tan divers que es va forjar als anys seixanta del segle passat, com de la migració, fet indefugible de la realitat catalana fins als temps actuals. Aquest fet es tractarà des de diverses perspectives, tenint present la història, la sociologia, la demografia i també la literatura.


Hi prendran part especialistes en aquests àmbits, tots ells amb una dilatada trajectòria. En el marc de les activitats del col·loqui tindran lloc dues converses. En una d’elles, la professora de la Universitat Pompeu Fabra Maria Dasca parlarà amb l’escriptor Julià de Jòdar, autor de la trilogia L’atzar i les ombres. L’altra serà al voltant de les polítiques repressives a la immigració durant el franquisme, a càrrec del professor Miguel Díaz i el periodista Jaume V. Aroca.

Si voleu veure el programa o inscriure-us, cliqueu al següent enllaç.PER SABER-NE MÉS:
 

Aquest tema ha estat tractat per L'Avenç a bastament. Des de l'article que va escriure la Marta Vallverdú als números 450 i 451 amb títol Immigració i identitat el debat dels 1960. El reportatge al Museu d'Història de la Immigració de Catalunya al 410 

Els dossiers especials que es van publicar el número 226 i 298 sobre immigració a Catalunya o el número 277 a Barcelona.

Andreu Domingo, expert en el tema, va escriure un article sobre Paco Candel titulat Francesc Candel. Memòria i arrelament  en el número 400La literatura sobre la immigració a Catalunya al segle XXI al 408, Demografia, immigració i diversitat a la societat catalana del segle XXI al 433, així com el llibre Catalunya 3D. Demografia, diversitat i democràcia.
 

Participació