ACTUALITAT

Cicle audiovisual «Memoria y utopía»

El projecte inclou una vintena de projeccions i una jornada de converses a Valladolid, per reivindicar la preservació i accessibilitat del patrimoni audiovisual

Imatge del projecte dedicat a la memòria audiovisual | AC/E
per Redacció, 20 d'octubre de 2023 a les 11:05 |
El cicle «Memoria y utopía» té l’objectiu de reflexionar sobre la conservació i la visualització del cinema en l’era digital, en el marc de la 68a edició de la Seminci de Valladolid (del 21 al 28 d’octubre). Experts d’arreu del món s’hi reuniran per debatre sobre el patrimoni cinematogràfic.

«Memoria y utopía» compta amb el suport d’Acción Cultural Española (AC/E) i coincideix amb la celebració de Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual, el proper 27 d’octubre, que posa en valor els arxius audiovisuals i la seva digitalització. 

Durant aquests dies, es projectarà una selecció de vint pel·lícules que s’acaben de restaurar, i s'estrenarà el documental La primera mirada, de Luis E Parés. Per a l’elecció dels films, es va tenir en compte el seu caràcter «visionari», sobretot perquè exposen unes temàtiques que no s’ajusten al canon de la seva època, com ara la revisió de la memòria, el feminisme o la consciència de classe. 

També comptarà amb dues taules rodones comissariades per Esteve Rimbau, «Los archivos cinematográficos frente al dilema digital» i «Cómo programar hoy cine del pasado: los festivales de cine clásico», on participaran responsables de filmoteques i festivals internacionals de cinema clàssic. Serà durant la jornada «El patrimonio cinematográfico en el siglo XXI», dimarts 24 d’octubre al Teatre Calderón de Valladolid.

A banda de la preservació dels materials, el projecte també fa visible la importància de l'accessibilitat, tant per a les institucions dedicades a la memòria com per al públic en general. 

Trobareu més informació sobre el cicle aquí
 
Participació