Xènia Dyakonova i Marta Vallverdú i Borràs, Premis de la Crítica Serra d'Or

"El conte de l'alfabet", de Xènia Dyakonova, Premi de la Crítica Serra d'Or de Narrativa i Marta Vallverdú i Borràs, Premi de la Crítica Serra d'Or de Recerca en Humanitats per "Seixantisme. L'esclat cultural català dels anys 60"

Marta Vallverdú i Borràs i Xènia Dyakonova amb els respectius llibres | L'AVENÇ
per Redacció, Barcelona | 30 de març de 2023 a les 12:14 |
Avui s'han proclamat els 57ns Premis de la Crítica Serra d'Or que atorga la prestigiosa revista de cultura publicada per l'Abadia de Montserrat. D'entre els vuit llibres de literatura, assaig i recerca guardonats es troben dos llibres publicats per L'Avenç: El conte de l'alfabet, de Xènia Dyakonova, Premi de la Crítica Serra d'Or de Narrativa i Seixantisme. L'esclat cultural català dels anys 60, de Marta Vallverdú i Borràs, Premi de la Crítica Serra d'Or de Recerca en Humanitats.

El conte de l'alfabet és una filigrana literària. Un abecedari personal, on cada record va associat a una de les 33 lletres de l'alfabet rus i a una paraula concreta. Amb ella ens endinsem en la cultura russa, des dels afectes, els referents i les tradicions. Des de la seva publicació, el setembre de 2022, no ha parat de rebre reconeixements de la crítica. Va ser guardonat amb el Premi Núvol en la categoria Homo Fabra, el Premi Nollegiu en la categoria de Relats i va ser seleccionat per al Premi Fienstres en la categoria de narrativa en català. Xènia Dyakonova (Leningrad, actual Sant Petersburg, 1985) és poeta, traductora, crítica literària i professora d’escriptura. Als catorze anys es va traslladar a Barcelona, on es va llicenciar en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona. 

Seixantisme. L'esclat cultural català dels 60 és un estudi molt documentat, amb bibliografia i un nombre considerable d’entrevistes amb els protagonistes, sobre el moviment general plural i de molta vitalitat de la cultura catalana dels anys 60, que s'incardina amb la lluita de l’antifranquisme i que al mat eix temps suposa l’afirmació de la cultura com a forma definidora de la identitat catalana. Marta Vallverdú i Borràs (Santa Coloma de Gramenet, 1962) ha estat, fins a la seva jubilació recent, professora d’ensenyament mitjà. Doctora en Filologia Catalana per la UB, amb una tesi titulada Viatges literaris a l’exòtic: Aurora Bertrana, Josep Maria de Sagarra (1918-1938) que posteriorment va publicar en forma de llibre el 2007 a Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

El jurat dels Premis Crítica Serra d’Or 2023, en l’apartat de Literatura i Assaig, ha estat format per Borja Bagunyà, Joaquim Noguero, Júlia Ojeda, Vinyet Panyella, Marina Porras, Xulio Ricardo Trigo i Marika Vila. En l’apartat de Recerca l’han compost: Montserrat Bacardí, Jordi Casassas, Joandomènec Ros, Margalida Tomàs i Francesc Vilanova.
Arxivat a:
, General, Premi Serra d'Or
Participació