ACTUALITAT

«Des de dins», la desena edició del Festival MOT

Olot i Girona acolliran xerrades sobre la literatura i el jo entre el 14 i el 23 de març

Cartell del Festival Mot 2024 | Cristina Masferrer i Roser Arimany (El Vol · Estudi creatiu)
per Redacció, 6 de març de 2024 a les 10:51 |
El Festival MOT, que arriba enguany a la seva desena edició, girarà al voltant de la literatura i el jo. Entre el 14 i el 23 de març, i a cavall entre Olot i Girona, escriptors i figures del món de la literatura abordaran aquest tema des de perspectives diferents. A continuació, us oferim un resum del programa d'actes que aquest 2024 ha comissariat Xavier Pla.

Enguany la primera part del festival tindrà lloc a la Sala El Torín d'Olot entre el dijous 14 i el dissabte 16 de març. 

L'escriptor Sergi Pàmies i l'editor Jordi Cornudella seran els encarregats de donar el tret de sortida del programa d'actes el dijous 14 de març a les 18.00h. Moderats per Xavier Pla, conversaran sobre la identitat del jo: l'evocació de fets reals en la ficció, el pes de la família, la nostàlgia, la ironia i el distanciament.

Una mica més tard, a les 20.00h, Marta Marín-Dòmine, autora de literatura catalana autoficcional, i Marcos Giralt Torrente, narrador reconegut de literatura espanyola, parlaran del jo familiar. La llibretera Àgata Losantos, que ha traçat un recorregut també en el món de l'edició, guiarà els escriptors en una reflexió sobre la identitat literària i l'«escriure la mare i el pare».

El divendres 15 de març a les 18.00h, Gemma Ventura, escriptora i subdirectora de la revista cultural Catorze, moderarà un col·loqui sobre el jo adolorit. Els autors Josep Girós i Jaume Ferrer parlaran sobre com tracten el dolor en les seves obres narratives evitant el pathos, la nostàlgia i el narcisisme.

Aquell mateix dia, a les 20.00h, l'escriptora i traductora de família italiana Claudia Durastanti conversarà sobre l'escriptor, crític i professor d'història de l'art Miguel Ángel Hernández. Conduïts pel periodista cultural David Guzmán, els autors reflexionaran sobre l'alteritat. «Del jo al tu» serà una xerrada sobre la influència de l'entorn en la construcció d'un mateix i de la pregunta «què seria el jo sense el tu?». Aquest acte comptarà amb traducció simultània de l'italià.

«El jo polític» és el títol de l'esdeveniment que tindrà lloc el 16 de març a les 18.00h. L'escriptor i doctor en Filosofia Jordi Graupera i Ignacio Peyró, autor del diccionari de cultura anglesa i director de l'Instituto Cervantes de Roma, parlaran sobre el tractament de la política en l'assaig, el periodisme d'opinió i la història política. Júlia Ojeda, doctora en Literatura Catalana Contemporània, escriptora i assessora en termes de perspectiva de gènere, en moderarà la conversa.

El darrer acte del Festival en terres olotines serà a les 20.00h del dissabte 16 de març. El narrador, poeta, traductor i crític colombià Héctor Abad Faciolince dialogarà amb la periodista, escriptora i guionista Laura Ferrero. «Qui soc jo» serà una conversa guiada pel redactor en cap de la secció de Cultura de La Vanguardia Xavier Ayén, en què els autors evocaran les històries personals i les imatges perdudes, el dolor i els traumes familiars.

La segona part del Festival també constarà de sis actes, que tindran lloc a la Biblioteca Pública de Girona Carles Rahola entre el dijous 21 i el dissabte 23 de març.

El primer esdeveniment, «El jo esclatat», anirà a càrrec d'Enrique Vila-Matas, escriptor català en llengua castellana, que parlarà amb la periodista cultural Anna María Iglesia sobre les màscares com a formes d’autoconeixement de la literatura. Aquesta conversa serà el dijous 21 de març a les 18.00h.

A les 20.00h, Marta Segarra, teòrica feminista especialitzada en biopolítica i posthumanisme, i Lucía Lijtmaer, periodista, comissària cultural, traductora literària i professora universitària, parlaran del jo i del cos femení i de com es construeix una identitat literària. Cristina Masanés, periodista, redactora i autora de la recent publicació de L'Avenç Marxarons. Viatge pels cims i les valls del llenguatgemoderarà la conversa «El jo desdoblat».

El divendres 22 de març a les 18.00h, Joan Safont, periodista i escriptor, conduirà les reflexions al voltant del jo moral. Monika Zgustova, autora txeca d'onze novel·les, contes i llibres de teatre i assaig, conversarà amb el periodista cultural i biògraf Jordi Amat sobre pensar la literatura com un repte ètic, amb una clara dimensió de compromís moral.

El mateix divendres a les 20.00h, les periodistes i escriptores Gabriela Wiener i Anna Pazos, exploradores de les noves formes literàries i artístiques i compromeses amb les grans inquietuds de l’actualitat, compartiran la seva visió sobre el jo socialXavier Pla moderarà la seva conversa sobre els orígens i el viatge, el cos i el desig, les formes de l’amor i del sexe, la bellesa i la lletjor. 

El dissabte 23 de març a les 18.00h, a la xerrada «El jo al dia», els autors Julià de Jòdar i Júlia Bacardit oferiran una mirada al dietari com a gènere literari present en la literatura catalana contemporània. El filòleg català Álvaro Muñoz Hernández guiarà el col·loqui.

L'acte que tancarà el festival porta per títol «Del jo a nosaltres». Acompanyat de la periodista cultural Anna Guitart, l'escriptor i cineasta francès Éric Vuillard repassarà la seva obra i els temes que la dominen: la realitat i la ficció, el jo i el vosaltres, i allò que la història mostra i també el que aquesta amaga. Aquest esdeveniment comptarà amb traducció simultània del francès.

A banda d'aquestes xerrades, cal destacar dos actes més,  que tindran lloc ambdós dissabtes a les 12.00h en el marc del VerMOT

El 16 de març, a la Plaça de Braus d'Olot, els filòlegs catalans Marta Pasqual i Toni Sala conversaran amb Mar Bosch, llicenciada en Filosofia i especialitzada en periodisme cultural, sobre el jo exposat. L'escriptora i periodista Anna Ballbona guiarà les reflexions de tots tres sobre el fet de mostrar com a manera d'ocultar, sobre l'autenticitat i sobre la veritat en la ficció.

Es podrà assistir a «El jo-ull» el 23 de març, al Parc de la Guingueta de Fontajau de Girona. En aquest esdeveniment, l'antropòleg i escriptor Adrià Pujol, l'assagista i investigador cultural Vicenç Altaió i la filòloga catalana i traductora Blanca Llum Vidal jugaran amb el jo, el desdoblaran i el posaran davant del mirall. L'autor Sebastià Portell, president de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana, moderarà la conversa.

Les inscripcions són gratuïtes fins a completar l'aforament. Trobareu més informació sobre el Festival aquí, i us podeu descarregar el programa en PDF en aquest enllaç.
 
Participació