ACTUALITAT

'Shoah', a la Filmoteca

La projecció permetrà veure íntegrament el documental de referència sobre l'Holocaust, en el marc de la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya

Fotograma de 'Shoah' (1985) | Filmoteca de Catalunya
per Redacció, 24 de novembre de 2023 a les 11:10 |
La Filmoteca projectarà Shoah (1985), del cineasta, escriptor i periodista francès Claude Lanzmann (París, 1925-2018), dissabte 25 i diumenge 26 de novembre. El film ha esdevingut el documental de referència sobre els camps d'extermini nazis, que explica l'extermini de sis milions de jueus durant la Segona Guerra Mundial. 

Lanzmann va treballar durant dotze anys en la seva realització, a partir d'entrevistes a víctimes, testimonis, botxins i col·laboracionistes de l’Holocaust. El cineasta va elaborar així una producció inèdita, sense imatges d'arxiu, música, ni reconstruccions audiovisuals. Així, va marcar profundament la representació dels genocidis amb una peça de més de nou hores de durada. És per aquest motiu que la projecció es dividirà en la "Prèmiere" i la "Deuxième époque" del llargmetratge, dissabte 25 i diumenge 26 de novembre respectivament, a les 16.30h.

L'aproximació de Lanzmann va posar nom i rostre als testimonis, però també els va acarar amb els fets traumàtics. La fama del film ha convertit el títol, xoà (‘catàstrofe’ en hebreu), en una manera de referir-se a l'esdeveniment mateix. 

La projecció s'emmarca en la Mostra de Cinema Espiritual de Catalunya i serà en versió original amb subtítols en català. 

PER SABER-NE MÉS

Us proposem dos articles publicats a L'Avenç per saber més sobre la rellevància de Shoah. Al número 280 (maig 2003) l'escriptor Carles Torner signava "La singularitat definida com una recerca. Shoah, un exemple de transmissió de la memòria". Torner actualment col·labora a la capçalera amb la secció 'L'arca de Babel'. 

D'altra banda, el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, va reflexionar sobre "La imatge absent. El cinema i l'Holocaust" al número 463 (desembre 2019) de L'Avenç.

Fitxa tècnica de Shoah

Direcció: Claude Lanzmann
Producció: França
Any: 1985
Versió: VOSC (Versió original amb subtítols en català)
Durada: 274'
Format: DCP
Participació