LLIBRES

A la venda 'Cròniques de Trístia', de Quim Curbet

Un llibre on mots i il·lustracions es teixeixen per construir el recorregut per una ciutat catalana de postguerra

La presentació a Girona serà el 16 de desembre a les 12h | Natàlia Báscones
per Redacció, 22 de novembre de 2023 a les 09:22 |
Avui surt a la venda el llibre Cròniques de Trístia, de Quim Curbet. L'editor, escriptor i fotògraf hi captura una ciutat petita i trista després de 1939. El lector hi pot entreveure Girona, però podria ser qualsevol ciutat catalana després de la guerra. És un ciutat que ha perdut la Guerra Civil, i que ha vist com els franquistes afusellaven un dels seus més il·lustres homes de lletres. A partir d'aquesta realitat, el narrador proposa un recorregut, entreteixit pels records familiars, per un temps vençut i per un país sotmès. El text es combina amb il·lustracions en blanc i negre, obra de l'autor, que conformen el caràcter del llibre. Es tracta d'un exercici literari no pas nostàlgic però sí ple de recança i també d’ironia, una passejada pel món de la postguerra i el franquisme.

Una obra signada pel fundador de Curbet Edicions i col·laborador habitual en mitjans de comunicació. Ha publicat recopilacions dels seus articles, un conjunt de tres poemaris sota el títol de Còpia de seguretat i el llibre El Ter, crònica d’un riu, editat per la Biblioteca Valvi. L’any 2006 va ser guardonat amb el Premi de periodisme Manuel Bonmatí i el 2011 va guanyar el premi Rosa Leveroni de creació poètica amb el poemari Amb ulls de vidre, publicat per Proa a la col·lecció Ossa Menor. L’any 2012 va rebre el premi d’actuació cívica de la Fundació Lluís Carulla.

Així comencen les Cròniques de Trístia:

«Fruit del meu exili a Trístia són aquestes modestíssimes cròniques. Espero que sabreu perdonar-ne les mancances de la mateixa manera que jo he perdonat les infinites tristeses d'aquella època.
Probablement algú caurà en l'error de voler comparar noms de persones o de carrers amb els d'alguna ciutat que els és propera o intentaran copsar veu on només hi ha silencis.
Trístia és un indret ignot, les seves històries s'han fos ja en la boira del temps i tots els noms de la seva gent, dels bons i dels dolents, i les paraules de la seva llengua mil·lenària s'han aprimat encara més, com grans de sorra engrunats sota la pedra de les essències»

La presentació serà dissabte 16 de desembre a les 12h a la Llibreria 22 (Carrer de les Hortes, 22, Girona). 


DADES DEL LLIBRE

Sèrie: Literatures

Pàgines: 216

PVP: 18 €


 
Participació