PENSAMENT

Debats sobre Intel·ligència Artificial

El CCCB proposa dues converses sobre la potencialitat i els reptes del seu ús, en el marc de l'exposició «IA: Intel·ligència artificial»

L'exposició sobre IA serà al CCCB fins al març de 2024 | CCCB
per Redacció, 17 de novembre de 2023 a les 09:58 |
Dimarts 21 i dimecres 22 de novembre, el CCCB acull dos debats oberts al públic sobre els impactes socials de la intel·ligència artificial. La proposta s'emmarca en el seminari internacional per a experts que el CCCB organitza amb el projecte europeu Algorithmic Societies.

La professora de la UCLA i autora N. Katherine Hayles, experta en l’estudi del posthumanisme, reflexionarà sobre les relacions evolutives entre màquines i humans. Serà dimarts 21 de novembre, a les 18.30h, amb el títol «Ser humà en l'era de la IA». Hayles investiga els contactes entre literatura, ciència i tecnologia.

Dimecres 22, també a les 18.30h, l’investigador en IA Ramon López de Mántaras parlarà sobre les implicacions ètiques de la IA, responent a la pregunta del títol de l’activitat: «És possible una IA ètica?». M. Beatrice Fazi, anunciada en el programa com a part de la conversa, finalment no podrà participar-hi.. López de Mántaras és professor d’Investigació emèrit del CSIC a l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (IIIA), del qual fou fundador i director.

Les jornades formen part de l’exposició «IA: Intel·ligència artificial», que es pot visitar al mateix CCCB fins el 17 de març de 2024. La mostra ofereix una mirada al passat, present i futur de la intel·ligència artificial. Combina, doncs, la vessant dedicada a la històric i el funcionament de la IA, amb les preguntes sobre la potencialitat i els reptes ètics i legislatius que planteja el seu ús. El visitant hi pot experimentar a través de 25 instal·lacions interactives que permeten, per exemple, olorar les flors d’un arbre ja extingit.

L’exposició parteix d’una mirada interdisciplinària, que inclou mostres de l’aplicació científica o artística de la intel·ligència artificial. S’hi inclouen, també, els debats entre els seus defensors i detractors. El desenvolupament de la IA i el seu ús actual posen sobre la taula la necessitat de comprendre com funcionen els algoritmes i de reflexionar sobre els seus usos. La recerca científica, la legislació o els fluxos d’informació són alguns dels camps en què s’està explorant la potencialitat de l’eina, així com els seus biaixos.

«IA: Intel·ligència artificial» és una coproducció del CCCB i el Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS), basada en una exposició itinerant de 2019, del Barbican Centre de Londres. L’ha comissariada Lluís Nacenta, i compta amb Jordi Torres com a assessor científic. A més, coincideix amb l’arribada al BSC del MareNostrum 5, un dels supercomputadors més potents d’Europa, que augmenta i accelera la cerca amb IA.


 
Participació