LLIBRES

Premi Abat Marcet per a Jordi Tomàs

Tomàs és autor del llibre "Cuixà, exili i refugi"

Imatge de finals del XIX del monestir de Cuixà | Eugène Trutat
per Redacció, 13 de novembre de 2023 a les 08:29 |

La Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat ha guardonat l'antropòleg i escriptor Jordi Tomàs i amb el Premi Abat Marcet pel seu llibre Cuixà, exili i refugi. Un testimoni al peu del Canigó (1965-1985)

El llibre s’endinsa en la història d’un grup de vuit monjos expulsats de Montserrat i enviats al monestir de Sant Miquel de Cuixà, al Conflent, on van convertir-se en un referent durant el tardofranquisme. Cinquanta anys després de la “refundació” del monestir de Cuixà, el 1965, per part dels monjos, l’autor rep l’encàrrec de reconstruir-ne la història, junt amb una llista de contactes a qui entrevistar, entre ells sis dels monjos que hi van viure. L’objectiu era tant explicar les seves històries personals com, sobretot, la col·lectiva, per donar testimoni de la seva significació, més enllà del fet religiós, per a la societat catalana del moment. És, doncs, una història coral d’una època transcendental per la recuperació de la cultura catalana després de la guerra i el franquisme, escrita a partir de converses, llibres de memòries i documentació escrita de l’època. La pluralitat de veus reflecteix la de l’experiència dels que van passar per Cuixà en aquells anys, seguint el camí traçat per uns monjos, propers a l’Abat Escarré que empenyien les reformes i que inclouen intel·lectuals, activistes, fidels, polítics i personalitats diverses.

En aquesta mateixa edició s'ha distingit el llibre Pregàries cristianes antigues a cura de Montserrat Camps i editat per l'Ateneu Sant Pacià, i Santi trullenque pel film El foc que crema, sobre l'arribada d'una família jueva que fuig dels nazis a un poble dels Pirineus.

La Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat. Fe i país és una entitat d'església fundada el 1899 pel bisbe Torras i Bages, que entre altres funcions, promou la realització d'accions individuals i col·lectives que enforteixen l'esperit cristià dels seus membres, tot potenciant el seu compromís envers les característiques de la personalitat catalana (llengua, cultura, tradicions). És en aquesta línia que s'inscriuen aquests guardons que es liuren enguany per tercer cop.

El lliurament del guardó tindrà lloc el proper dijous dia 16 a les 19.30h a l'Auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de Girona (Plaça de l’Hospital, 6). Hi intervindran Joan Maluquer i Ferrer, president de la Lliga de Montserrat, Pere Navalles i Concepció Huerta, membres dels jurats, Mn. Josep Taberner, rector de Pals i Begur, i Carles Armengol, director general d’afers religiosos de la Generalitat de Catalunya. La cloenda musical a càrrec de Pau Riuró, organista assistent de la Catedral de Girona. L'entrada lliure, trot i que l'aforament és limitat.

Participació