ACTUALITAT

Col·loqui «Repressió estatal i violència política al segle XX»

Les converses abordaran els casos d'Espanya, Portugal i Itàlia, dijous 9 i divendres 10 de novembre

Una obra de Carlo Quattrucci il·lustra el programa del col·loqui | Memorial Democràtic
per Redacció, 8 de novembre de 2023 a les 16:26 |
El Memorial Democràtic organitza el col·loqui internacional «Repressió estatal i violència política al segle XX: canvis i continuïtats en els  tribunals polítics a Espanya, Portugal i Itàlia», que se celebrarà a l'Auditori de Comissions Obreres de Barcelona (Via Laietana, 16. Barcelona). Durant dos dies, dijous 9 i divendres 10 de novembre, el debat historiogràfic dels experts conviurà amb els testimonis d'alguns protagonistes, amb l'acompanyament també de l'associacionisme memorial. 

El col·loqui coincideix volgudament amb el seixantè aniversari de la creació del Tribunal de Orden Público (TOP) a Espanya l'any 1963. Aquesta jurisdicció especial del tardofranquisme va modificar la persecució dels delictes polítics. L'objectiu de la trobada és treballar a partir de la perspectiva comparada, que inclou també els casos de Portugal i Itàlia, i que permet examinar la institucionalització judicial de la violència política que van exercir les dictadures de tots tres països durant el segle XX.

Les converses se centraran en aspectes concrets, com ara l'evolució temporal de la repressió, els actors que hi intervenien o les conseqüències dels tribunals creats per a la persecució política dels opositors. Hi col·laboren el Centre d’Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona (CEHI_UB), la Fundació Cipriano Garcia i Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme. Han coordinat el seminari Javier Tébar Hurtado (UB) i Andrea Tappi (CEHI_UB i Liceo Morgagni, Roma).

La inauguració serà dijous 9 de novembre a les 9.15h, i comptarà amb Jordi Font Agulló (Director del Memorial Democràtic) i Carles Vallejo (President de l’Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme i President del Consell de Participació del Memorial Democràtic). 

Podeu consultar el programa sencer aquí

L'accés és lliure, però cal inscripció prèvia, que podeu fer en aquest enllaç
 
Participació