ACTUALITAT

Comença el Kosmopolis

La festa de la literatura amplificada del CCCB tindrà lloc del 25 al 29 d'octubre

La trobada literària és biennal | Kosmopolis, CCCB
per Redacció, 24 d'octubre de 2023 a les 15:38 |
La dotzena edició del festival Kosmopolis comptarà amb un noranta-set participants i amb quaranta propostes, repartides en quatre dies. Des de dimecres 25 i fins diumenge 29 d'octubre, diversos espais del CCCB s'ompliran de propostes que parteixen de la paraula, ja sigui oral, impresa o electrònica. 

Les activitats començaran la tarda de dimecres 25 d'octubre, al Hall, amb la conversa entre l’escriptora i cineasta Tsitsi Dangarembga i el periodista David Guzmán, amb el nom d’«Escriure, transformar el món», a les 18h. La inauguració del festival anirà a càrrec de l’escriptor Salman Rushdie. L'autor estarà acompanyat de la també escriptora i presidenta del PEN anglès, Lisa Appignanesi, a «La victòria de la paraula», a les 19.30. 

Totes dues propostes són gratuïtes i obren les converses entorn de la llibertat d'expressió, en què participaran l'escriptor Philippe Sands i els mateixos Dangarembga i Rushdie. El darrer, especialment conegut pel llibre Els versos satànics, va ser greument atacat l'agost de 2022 durant una conferència prop de Nova York.

A banda, la trobada d'enguany explorarà amb una atenció especial la literatura oceànica i el mar com a font d’inspiració artística, de la mà de David Abulafia, Rodrigo Fresán, Ai Futaki, Isabel Soler o Silvia Zayas. També s'hi inclou un monogràfic dedicat a la literatura i el pensament del Marroc contemporani, amb Mahi Binebine, Chadia Arab, Hicham Houdaifa, Yasmina Naji i Kenza Sefrioui com a ponents.

Es mantindran algunes propostes ja habituals, com ara el campionat europeu de Poetry Slam i els Diàlegs K, on hi participaran Virginie Despentes, Deborah Levy, Alana S. Portero o Eider Rodríguez, entre d’altres. També continuaran els espectacles performatius, com ara Abans que caigui la nit de Gaston Core, una caminada poètica pel Besós amb Marc Caellas, una òpera silenciosa de Joana Moll o una instal·lació dedicada a Aurora Bertrana. 

Els versos clouran el Kosmopolis d'enguany: «Amb ulls de sal. Poesia i música en tres moviments», amb Anna Ferrer, Clara Fiol, Niño de Elche, Nil Ciuró i Mireia Calafell, serà diumenge 29 a les 20.30h.

Trobareu la programació completa del Kosmopolis, i més informació del festival, aquí.


PER SABER-NE MÉS
 
L’escriptor Vicenç Pagès Jordà va escriure «La mala sort de Salman Rushdie» sobre la traducció de Joan Sellent de la novel·la Els fills de la mitjanit, de Rushdie. Podeu llegir-lo al número 343 de L'Avenç (febrer de 2009) o bé aquí

 
Participació