ACTUALITAT

Cicle «Europa!» al CCCB

Entre el 27 i el 30 de setembre, escriptors, filòsofs i historiadors reflexionaran sobre el passat i el futur del vell continent

«Europa!», un cicle de debats sobre la Unió Europea | CCCB
per Redacció, 27 de setembre de 2023 a les 14:01 |
El cicle «Europa!» aplega sis converses per explorar els grans reptes de la Unió Europea, reflexionar sobre els seus valors fundacionals i mirar cap al futur. La proposta inclou perspectives diverses, que tenen en compte la història, la filosofia, la literatura i la geopolítica. Hi participaran els Premis Nobel de Literatura Olga Tokarczuk i J. M. Coetzee, els historiadors Enzo Traverso i Olivette Otele, els filòsofs Lea Ypi i Srećko Horvat, els escriptors Edurne Portela i Mathias Énard, la politòloga Blanca Garcés i l'editora Valerie Miles.

Durant quatre dies, els ponents compartiran idees i propostes sobre el sentit d'Europa avui. El cicle s'endinsarà en les lliçons del passat, com les guerres i els feixismes, per repensar termes com «frontera» i «llibertat». S'organitza en el marc de la Presidència Espanyola del Consell de la UE i compta amb el suport de l'Oficina de Coordinació de la Presidència espanyola de la UE. 

Les activitats tindran lloc al Hall i a l'Auditori del CCCB, entre dimecres 27 i dissabte 30 de setembre. A continuació, us detallem el programa: 


Olga Tokarczuk. «Literatura, el més vell dels continents». Dimecres 27. 18.30 h. Hall del CCCB. 
Olga Tokarczuk (Premi Nobel de Literatura 2018), coneguda per la seva defensa de la democràcia i els drets humans a Polònia, conversa amb el periodista cultural Xevi Ayén sobre la seva última novel·la Los libros de Jacob (Anagrama, 2023).
Idiomes: Anglès amb servei de traducció simultània - català i castellà.

Lea Ypi i Srećko Horvat. «Els camins de la llibertat». Dijous 28. 18.30 h. Hall del CCCB.
Els filòsofs i escriptors Lea Ypi i Srécko Horvat conversen amb l'expert en afers europeus Xavier Prats-Monné sobre el repte de renovar el caràcter democràtic i polític d'Europa. 
Idiomes: Anglès amb servei de traducció simultània - català i castellà.

Olivette Otele i Blanca Garcés. «Noves i velles fronteres». Divendres 29. 18.00 h. Auditori del CCCB. 
La historiadora Olivette Otele i la politòloga Blanca Garcés conversen amb la filòsofa i escriptora Karima Ziali sobre el pes del llegat colonial europeu i les fronteres culturals i polítiques que han marcat la història d'Europa. 
Idiomes: Anglès amb servei de traducció simultània - català i castellà.

Mathias Énard i Edurne Portela. «Un continent fet de paraules». Divendres 29. 19.45 h. Auditori del CCCB.
Els escriptors Mathias Énard i Edurne Portela conversen amb la periodista Sílvia Marimon Molas sobre el paper de la literatura en la imaginació de l'Europa d'avui.
Idiomes: Castellà.

Enzo Traverso. «Europa, laboratori d'idees». Dissabte 30. 18.00 h. Auditori del CCCB. 
L'historiador Enzo Traverso conversa amb l'escriptor i filòleg Jordi Amat sobre la importància del llegat cultural i polític del segle XX per pensar el futur del continent. 
Idiomes: Castellà. 

J. M. Coetzee i Valerie Miles. «Europa i el món de fora». Dissabte 30. 19.45 h. Hall del CCCB (retransmissió en directe des de l'Auditori del CCCB). 
L'escriptor J.M. Coetzee (Premi Nobel de Literatura 2003) conversa amb l'escriptora i editora Valerie Miles sobre les visions d'Europa en la literatura d'altres continents, el lloc de Rússia a Europa i l'expansió de l'anglès com a llengua transfronterera. Les entrades d'aquesta activitat estan exhaurides, però encara n'hi ha de disponibles per a la retransmissió en directe des de l'Auditori. 
Idiomes: Anglès amb servei de traducció simultània - català i castellà.

Més informació en aquest enllaç


PER SABER-NE MÉS
Quan l'historiador Enzo Traverso va visitar Barcelona el juny de 2019, Josep M. Muñoz el va entrevistar per al número 460 de la revista L'Avenç (setembre 2019). Podeu llegir «Enzo Traverso. El passat com a present» aquí



 
Participació