ACTUALITAT

Collserola acull el segon Liternatura

El Festival de Literatura de Natura homenatja enguany Italo Calvino, en el centenari del seu naixement

Cartell del Liternatura 2023
per Redacció, 28 de setembre de 2023 a les 12:34 |

Dissabte 30 de setembre i diumenge 1 d’octubre se celebrarà la segona edició d’aquest esdeveniment, promogut per Biblioteques de Barcelona. El festival és el punt de trobada dels escriptors d’un gènere literari que repensa la relació entre persones, creació i natura. Tant la ficció com la teoria sobre la «Liternatura» ha despertat l’interès del públic i de la crítica en els darrers anys. Hi ha contribuït l'auge de la consciència mediambiental, que ha obligat a replantejar la vinculació amb l'entorn en el món contemporani. 
 
El comissari d’enguany és l’escriptor, guionista i periodista Gabi Martínez. El festival se celebrarà a la Biblioteca Collserola – Josep Miracle (Carrer d’Elisa Moragas i Badia, 16-34, Barcelona).
 
AGENDA D'ACTIVITATS

Dissabte 30 de setembre

10 h. Itinerari musicat. Homenatge a Italo Calvino. Conversa itinerant entre l’escriptora Tina Vallès i el professor Javier Aparicio Maydeu sobre Palomar d’Italo Calvino, amb música de David Carabén. S'iniciarà al MUHBA Vil·la Joana, i seguirà pel pantà de Collserola fins a la biblioteca. Cal inscripció prèvia.

12.30 h. Conversa de Santiago Beruete amb Pilar Sampietro. Conversa entre la periodista i el jardiner, paisatgista i investigador botànic en obres d’art sobre el llibre de relats Un trozo de tierra (Turner, 2022).
 
13.45 h. Presentació de l’últim número de la revista ‘Arrels’, a càrrec de Josep Sucarrats. El número de tardor explora el refugi, el lloc de retorn que és la casa. Està dedicat a les cases que s’adapten a l’entorn i s’integren en el patrimoni natural de manera sostenible.

16 h. Lectura poètica de Carmen Berasategui: “Un bosque es un poema que no muere”. Poesia, música i performance, a l’entorn de l’últim poemari de Berasategui, Cosas asombrosas ocurrirán hoy, publicat per Olifante. La poeta llegirà acompanyada pel músic Alex García.

17 h. Ryoko Sekiguchi conversa amb Manel Ollé. Sobre el darrer llibre de Sekiguchi, Nagori. La nostalgia por la estación que termina (Periférica, 2023), on l’autora aprofundeix en els sentiments lligats a les fruites i hortalisses de temporada.

18 h. Taula rodona “Ciutat Jardí”. Amb Salvador Rueda, Janet Sanz i Daniele Porretta, que conversaran sobre la relació ciutat i natura, i els reptes actuals dels indrets com Barcelona, una de les pioneres en la implementació de la «superilla».

Diumenge 1 d’octubre
10 h. Presentació de l'exposició «Txernòbil: el llegat d’un desastre». Mostra fotogràfica a l’entorn de l’àrea de l’alienació de Txernòbil, encara avui un dels llocs més radioactius del planeta després de l’accident nucler de 1986. Es podrà visitar fins al 15 d'octubre. 

11.30 h. Marta San Miguel i Paula Bruna conversen amb Jordi Nopca. Conversa entre l’escriptora, l’ambientòloga i artista, i el periodista cultural sobre la relació entre creació i natura.
 
12.30 h. Violaine Bérot conversa amb Llucia Ramis. Conversa entre l’escriptora i l’escriptora i periodista, al voltant de l’obra Como bestias (Las afueras, 2022), de Bérot. La novel·la tracta la relació amb l’entorn i la vida als marges.

 
Més informació sobre espais i activitats complementàries, com ara les propostes infantils i familiars, en aquest enllaç.

 
PER SABER-NE MÉS
 
L’escriptor Vicenç Pagès Jordà va publicar l’article «Italo Calvino o la lleugeresa» al número 399 de L’Avenç (març de 2014). Us el compartim aquí.

 
Participació