El proper dimarts 3 d’octubre començarà «Una història de Catalunya als ulls del món», un curs dirigit per Joaquim Albareda, catedràtic d’Història Moderna (UPF) i director de l’obra Catalunya als ulls del món (2023) d’Enciclopèdia catalana, i promogut per l’Ateneu Barcelonès.
La programació parteix de les primeres cròniques sobre l’actual territori de Catalunya, fins als esdeveniments polítics dels darrers anys, com ara els fets de l’1-O, per analitzar la mirada a la realitat catalana al llarg de la història. S’observarà la perspectiva d’escriptors, viatgers, científics i periodistes, a través de la recerca de nou especialistes en els diferents períodes històrics.
El curs es distribueix en deu sessions, un cop per setmana, d’11 a 13h, a l’aula Sagarra de l’Ateneu Barcelonès.
Calendari del curs
- Dimarts 3 d’octubre. «Quan el món va descobrir Catalunya: L'època medieval. Segles IX-XV», a càrrec de Josep M. Salrach (UPF).
- Dimarts 10 d´octubre. «La Catalunya moderna, una anomalia política? 1479-1659», a càrrec de Xavier Torres Sans (UdG).
- Dimarts 17 d´octubre. «La consolidació dels fonaments econòmics de Catalunya malgrat les guerres: 1660-1755», a càrrec de Joaquim Albareda (UPF).
- Dimarts 24 d´octubre. «Catalunya, la “petita Anglaterra”: 1756-1808», a càrrec de Joaquim Albareda (UPF).
- Dimarts 31 d´octubre. «Viatgers a la primera meitat del segle XIX a Catalunya. De la guerra del francès al bienni progressista: 1808-1856», a càrrec de David Martínez Fiol (UAB i UOC).
- Dimarts 7 de novembre. «Viatgers a la segona meitat del segle XIX a Catalunya. Del sorgiment del catalanisme literari a la guerra de Cuba», a càrrec de Josep Pich (UPF).
- Dimarts 14 de novembre. «La mirada estrangera sobre Barcelona: de la mitificació dels baixos fons a 'L'auberge espagnole'», a càrrec de Margarida Casacuberta (UdG).
- Dijous 23 de novembre. «La nació rere el mapa. La descoberta de Catalunya en començar el segle XX», a càrrec de Joan Esculies (UVic-UCC).
- Dimarts 28 de novembre. «De l'erradicació a la reafirmació, Catalunya durant el franquisme: 1939-1975», a càrrec de Cristian Ferrer (UAB).
- Dimecres 13 de desembre. «Catalunya des de la transició: Una mirada externa», a càrrec de Joaquim Nadal (UdG).
La inscripció i pagament es faran presencialment a l’oficina d’atenció al soci de la planta baixa de la seu de l’Ateneu (carrer de la Canuda, 6, Barcelona). Coordina el curs Joan Solé Camardons, de la Secció d’Història de l’Ateneu (joansolecamardons@gmail.com).
Per a més informació, podeu consultar el
blog de la Secció d’Història.
PER SABER-NE MÉS
Al número
470 de
L'Avenç (juliol-agost 2020) hi podreu llegir una de les col·laboracions signades per de Joaquim Albareda «Josep Fontana, la història per explicar els problemes dels homes i les dones». Us compartim l'
enllaç aquí.