Mirador

Un viatge per les regions imaginàries de la literatura universal

La Biblioteca Jaume Fuster obre les portes a l'exposició ‘Regions imaginàries’ on descobrir 10 mons fantàstics que prenen vida a partir de geografies reals.

per L'AVENÇ, 26 de juliol de 2023 a les 09:21 |
Fins a quin punt una geografia concreta pot ser la base real d'un món fantàstic? La mostra Regions imaginàries, un viatge per geografies literàries se submergeix en les possibles geografies d’algunes de les regions imaginàries més cèlebres de la literatura universal.




Imatge de l'exposició

Del Macondo de Gabriel García Márquez a la Región de Juan Benet, de la Santa María de Juan Carlos Onetti a la Comala de Rulfo, l’exposició és un itinerari teixit a partir de la mirada de fotògrafs que han buscat en la realitat els universos esmentats, de cartografies detallades d’aquestes geografies inexistents i de bitàcoles de viatges.


Biblioteques de Barcelona i l’Associació Regiones Imaginarias (projecte que té com a objectiu investigar i reflexionar sobre les influències de la realitat a l'hora d'inspirar mons imaginaris) han volgut fer un recorregut per deu regions mítiques que ara podem visitar a la Biblioteca Jaume Fuster fins el 15 d'octubre.

A banda de l'exposició, l'editorial Ediciones Menguantes va publicar al 2022 el llibre Regiones imaginarias: en busca de los lugares míticos de la literatura on recorre regions mítiques de la literatura com Macondo, Comala, Vigata o Yoknapatawpha, i s'endinsa en altres menys conegudes com Malgudi, Umuofia o Babàkua.

INFORMACIÓ
LLOC: Biblioteca Jaume Fuster (Pl. de Lesseps, 20. Barcelona)
DATA: Fins al 15 d'octubre de 2023
HORARI: Dilluns de 09.30 h a 13.30 h i de 15.30 h a 20.30 h; dimarts a divendres de 09.30 h a 20.30 h; dissabte de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 20.00 h i diumenge  de 10.00 h a 14.00 h.


ACTIVITATS PARAL·LELES
Geografia de l’inexistent
Dilluns, 18 de setembre, a les 18.30 hores
El debat abordarà tant els processos creatius de construcció de mons imaginaris a partir de territoris reals, com el naixement de geografies, cartografies i mapes tangibles de llocs inexistents.

La realitat de la ficció
Dilluns, 2 d’octubre, a les 18.30 hores
La sessió s’endinsarà en les característiques de les regions que van inspirar les diferents regions imaginàries de l’exposició.  Característiques físiques, humanes, literàries, màgiques.

Trànsits
Dilluns, 9 d’octubre, a les 18.30 hores
La sessió versarà sobre la influència que les regions imaginàries de la literatura tenen als territoris que les van inspirar. La pregunta de fons és fins a quin punt la ficció pot modificar la realitat, alterar-la o influir-hi.
 
Participació