MIRADOR

Últims dies per veure l’exposició dedicada a Josep M. Huertas

La Biblioteca de Catalunya mostra una part del fons de periodista i escriptor centrat majoritàriament en la realitat veïnal i la història social i urbana de Barcelona.

Josep Maria Huertas Claveria, 2006 | Guillem Medina
per Redacció, 21 de juliol de 2023 a les 08:23 |
L'exposició Josep M. Huertas. Denúncia, lluita, compromís permet aproximar-se a la feina de Huertas, però també al periodisme del tardofranquisme i la Transició. Comissariada per Pepa Bagaria, l’Hemeroteca Jaume Clarà, la Secció de Col·leccions Generals Anna Gudayol i la Secció de Manuscrits, han volgut destacar en el títol de l’exposició  tres paraules que, segons els comissaris, «defineixen tant la trajectòria personal com la professional de Josep Maria Huertas Claveria. Denúncia de la realitat social de Barcelona i els seus barris, lluita per la llibertat d’expressió, compromís amb la professió i el conjunt de la societat».


Huertas és considerat un dels grans cronistes de la ciutat. Treballant a peu de carrer, es va especialitzar en el periodisme de proximitat i en els problemes dels barris emergents. Es calcula que va publicar uns 6.000 articles, i el 2006 va ser reconegut per la professió amb la presidència del Col·legi de Periodistes de Catalunya.

L’any 2018, la família del periodista i escriptor va fer donació a la Biblioteca de Catalunya (BC) del seu fons bibliogràfic, hemerogràfic i documental. Ara BC mostra una part d’aquest fons fins al 29 de juliol.


INFORMACIÓ

LLOC: Espai Zero ubicat al vestíbul de la Biblioteca de Catalunya (Carrer de l'Hospital, 56. Barcelona)
DATA: Fins el 29 de juliol de 2023
HORARI: Dilluns a divendres, de 9 a 20 h. Dissabtes de 9 a 14 h
COMISSARIAT: Pepa Bagaria, Hemeroteca; Jaume Clarà, Secció de Col·leccions Generals; Anna Gudayol, Secció de Manuscrits


PER SABER-NE MÉS

L'Avenç en el número 362 va publicar un extens article de Jaume Busqué i Barceló titulat ​El cas "Huertas" sobre l'empresonament de l'escriptor i en el número 300 L'Avenç va reproduïr l'entrevista que Xavier Carmaniu, conductor del programa radiofònic d'Ona Catalana "El tren de la història" va fer a Josep M. Huertas. 
 
Participació