ELS MARGES

Ja la venda el nou número de la revista Els Marges

La revista de llengua i literatura catalana arriba al número 130 amb noms propis com Jordi Castellanos, Martí Rosselló, Margarida Xirgu, Pere Quart, Francesc Trabal i Cèsar-August Jordana, entre d'altres.

per L'AVENÇ, 12 de juliol de 2023 a les 09:04 |
L’editorial del número 130 d’Els Marges ens interpel·la ja des del títol, «—Quins són els teus pronoms?, va preguntar elli», i reclama, de qui en té la potestat, un posicionament sobre el llenguatge inclusiu. La secció «Estudis» s’obre amb l’article que Olívia Gassol dedica al paper de Jordi Castellanos en la vertebració de la història de la literatura catalana contemporània. Tot seguit, Eduard Molner analitza les escenografies del teatre popular representat al Paral·lel entre les estrenes de L’auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol, el 1917, i de La Gloriosa, de Miquel Poal-Aregall, el 1934. La subsecció «Llibres d’ara i d’antany» ens atansa a la novel·la de Martí Rosselló Anna K. a través de la mirada de Borja Bagunyà, que n’explora la construcció de la trama i el recurs a materials melodramàtics i tràgics. Són tres els textos que presentem «Al marge»: Miquel Desclot, sota la divisa «Dulce et utile», reivindica el valor educatiu de la poesia i la necessitat que figuri en els plans d’estudi i que se’n promogui el conreu, la lectura i la difusió; al seu torn, Albert Soler, a partir de la distinció entre la literatura entesa com a patrimoni col·lectiu o com a experiència personal, proposa de replantejar-ne la docència a l’ensenyament secundari i a la universitat; a continuació, Enric Gallén s’endinsa en el perfil personal i professional de Margarida Xirgu sobre la base de les entrevistes i les declaracions públiques que en recullen Aïda Ayats i Francesc Foguet a En primera persona. A «Cartes i documents», Maria Campillo dona a conèixer i contextualitza quatre textos inèdits escrits per Pere Quart, Francesc Trabal i Cèsar-August Jordana en el primer exili, entre el març i l’agost de 1939. Tanquen aquest número d’Els Marges les ressenyes que Pere Ballart, Laia Badal, Laia Escolà, Josep Murgades i Maria Moreno fan d’obres de Salvador Oliva, Teresa Pascual, Amanda Ulldemolins, Montserrat Corretger i del volum col·lectiu En procés, a més de la crítica teatral de Gerard Guerra al muntatge Terra baixa (reconstrucció d’un crim), adaptació del clàssic d’Àngel Guimerà signada per Pablo Ley i dirigida per Carme Portaceli.El pots aconseguir a les següents llibreries:

Llibreria Documenta (Pau Claris, 144. Barcelona)
Laie (Pau Claris, 85. Barcelona)
La Impossible (Provença, 232. Barcelona)
La central (Mallorca, 237. Barcelona)
Llibreria Nollegiu (Pons i Subirà, 3. Barcelona)
Llibreria La mulassa (Rambla Principal, 2, Vilanova i la Geltrú)
Embat llibres (Passatge Particular Joan XXIII, S/N. Palma)
Llibreria Gaudí (Galera, 12. Reus)
La llar del llibre (Sant Antoni, 20. Sabadell)
 

O el pots rebre a casa si et subscrius enviant les teves dades personals a [email protected] o trucant al (+34) 932 457 921 (de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00).

També tens l'opció de comprar-lo o subscriure-t'hi en format digital a través d'iquiosc.

 
Participació