ACTUALITAT

L'escriptor Josep Vallverdú fa avui 100 anys!

El món de les lletres ret homenatge avui a l'escriptor lleidatà, autor de més de dues-centres obres i reconegut amb els guardons més importants del país

per Redacció, 9 de juliol de 2023 a les 11:05 |
L'obra de JosCoberta de Rovelló, de Josep Vallverdúep Vallverdú (Lleida, 1923) està associada des de l'any 1968 a Rovelló, referent de la literatura juvenil i de 
la importància de la lectura en la recuperació de les llibertats i la cultura catalanes. Rovelló porta més de vint-i-vuit edicions encatalà i s'ha traduït a l’eusquera, al francès, a l’italià, al rus i al castellà. Però l'obra de Vallverdú ha transcendit aquest espai i ha excel·lit també en la narrativa d'adults, la traducció, la meorialística, la poesia i l'articulisme.


“Soc escriptor per vocació. Moltes persones no estan segures de tenir una vocació definida, la de l’escriptor, però, és de les que ho poden afirmar, perquè malgrat moltes dificultats, errades pròpies i obstacles o silencis que li salten al camí, l’escriptor no defalleix i sap que almenys una part de la seva obra sobreviurà. Un cop dit això, que podriapassar com una declaració de principis, convé que distingim entre dues menes d’escriptors: d’una banda, els que s’ocupen tan sols de la seva tasca creadora, sense altre objectiu; i, de l’altra, els que, paral·lelament a la creació, estan amatents a les sol·licituds de la societat en el transcórrer dels dies i, si convé, si són cridats a donar testimoni de la seva humanitat, de la seva civilitat més enllà de la literatura, el donen. A mi em plauria entrar en aquesta segona categoria”.

No passa sovint que el centenari d'un autor se celebri en presència de l'homenatjat i amb la seva participació en actes públics, exposicions i presentacions de llibres. Podeu accedir a tota la informació en l'espai web de l'Any Vallverdú, que comissair la filòloga Carme Vidalhuguet per encàrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

A més, fins al 9 de setembre podeu veure al Palau Robert de Barcelona l'exposició Geografies.
Arxivat a:
, General
Participació