EL LLIBRE DE LA SETMANA

LeCtures d’estiu

Diverses propostes dels editors i editores de Llegir en Català per aquest dies de calor i lleure que ens arriben.

per Redacció, 7 de juliol de 2023 a les 09:37 |
Havia d’acabar passant, i ja és aquí. Ens referim a la calor, sí. I segur que el que teniu ganes és d’escapar-vos sota de qualsevol ombra amb la companyia d’un bon llibre i deixar que el temps s’escoli sense presses. Doncs les editores i editors de Llegir en Català us portem diverses propostes tant per als qui preferiu llegir a la platja, els que ho voleu fer la piscina, els que escollireu l’ombra d’un arbre en una muntanya, els que us asseureu a la terrassa d’un bar de qualsevol plaça ombrívola com per als que us escarxofareu davant un ventilador al menjador de casa.

 

VIATJAR A TRAVÉS DELS LLIBRES

Si teniu ganes de viatjar a través de les pàgines dels llibres, us portem diverses propostes de L’Avenç, Sembra Llibres, L’Agulla Daurada, Saldonar i Tigre de Paper.






Patina, de Jason Reynolds, és una proposta de Sembra Llibres traduïda per Elisabet Ràfols. És una lectura d’estiu perfecta per als joves, i per als no tan joves. La segona part després de Ghost. Uns llibres multipremiats als EUA que ens parlen de racisme, de classisme, de superació i d’empatia. Entre la ironia i la cruesa amb uns joves disposats a no rendir-se.

L’Agulla Daurada us porta dues propostes que ens apropen a dues realitats molt diverses del continent americà. D’una banda, Dominicana, d’Angie Cruz, ens explica la història de l’Ana, que ens transportarà als càlids ambients de la República Dominicana a través de referències constants a la gastronomia, la música i la cultura del país. El llenguatge col·loquial i la frescor narrativa la converteixen en una novel·la llarga però molt àgil perfecte per llegir a la platja sota el sol. D’una altra banda, Kannjawou, de Lyonel Trouillot, és una novel·la curta és perfecta per llegir vora la guingueta de la platja o la piscina, al Kannjawou del poble. Perquè “kannjawou” és una paraula haitiana que significa festa o celebració, però és també el nom del bar on transcorre bona part de l’acció d’aquesta novel·la curta ambientada a un Haití dominat per l’ocupació militar-humanitària internacional.

A la recerca del lotus, de Charmian Clift i publicada per Les Hores, viatgem amb els escriptors australians Charmian Clift i George Johnston, que el 1951 van deixar el Londres gris de la postguerra per anar-se’n a viure a Grècia, el seu pla era viure de manera senzilla i centrar-se en la seva escriptura. A Hidra van acomplir el seu somni: van comprar una casa a prop d’un pou i van iniciar una vida tranquil·la i autèntica dedicats a la seva passió: la creació literària. Clift ens relata la construcció i decadència del seu somni utòpic, mentre ens mostra una imatge evocadora dels habitants i els ritmes de la vida tradicional de l’illa, molt abans que el turisme de motxilla i el de masses hi arribessin.

Amb L’Avenç, podeu escollir Sempre tindré París, d’Àngel Quintana. París és una de les ciutats més turístiques del món. Estar-s’hi tot un any, als 23 anys, marca la formació intel·lectual i la memòria sentimental de l’autor. Acompanyem Àngel Quintana en aquesta descoberta del cine i de la vida.

Saldonar també us ofereix dos viatges molt diferents dins del continent europeu. D’una banda, teniu De viatge pel país de la sang, de Per Nyholm, que és una lectura indispensable per entendre tot el que passa a Ucraïna. Per Nyholm, un veterà periodista danès que ha bregat en desenes de conflictes arreu del món, transita pels escenaris de la guerra de Rússia contra Ucraïna, amb un llibre d’Heròdot a la butxaca, i recull les paraules de les víctimes de la barbàrie, i hi posa context. D’una altra, trobareu La profunditat de les butxaques, de Josep Lluís Micó. En els dos relats periodístics d’aquest llibre, hi ha persones que viuen en l’opulència perquè tenen les butxaques plenes, i n’hi ha d’altres que s’ho passen fatal perquè les porten buides. Les dues peces basculen entre la il·lusió i l’amistat, l’esperança i l’amor, l’admiració i el sexe, el gòtic americà i el barroc valencià. Una experiència lectora inoblidable.

També en el camp de l’assaig, hi ha El moviment de dones del Kurdistan, Dilar Dirik, de Tigre de Paper, que és ideal per viatjar els vespres d’estiu cap al centre d’un dels experiments revolucionaris més emocionants del món. L’autora us transporta des dels campaments de la guerrilla a la muntanya fins a les acadèmies de dones radicals passant pels camps de refugiats autoorganitzats.

 

EXPERIÈNCIES VISCUDES

L’estiu és un moment ideal per llibres que ens endinsem en les vides de persones properes i llunyanes que ens permeten noves maneres de mirar el món.



A L’Avenç teniu El balneari, de Maria Campillo Guajardo. Un balneari és un espai vacacional per definició. Al Balneari, l’autora trena els seus records familiars a partir de les experiències viscudes i el personal i els estadants de l’establiment, en un petit poble de l’Aragó.

A Les Hores podeu llegir A la pell del llop, de Kerstin Ekman. La topada amb el llop farà que l’Ulf miri enrere, cap a tots els anys que ha passat al bosc, amb el seu rifle i els gossos de caça. Mentre llegeix els seus antics diaris de caça, reflexionarà sobre com ha viscut la seva vida, sobre les decisions que ha pres i com ha estat el seu llarg matrimoni. Un retrat íntim i captivador de la relació de l’home amb la natura, la psicologia humana i l’envelliment, i sobre com utilitzem la saviesa que ens ha atorgat la vida en el nostre dia a dia.

I a Clandestina hi trobareu Els trenta-nou esglaons, de Richard Hannay. Per alguns, les vacances es poden fer llargues sense res a fer. No és el cas de Richard Hannay, que res més començar l’estiu haurà de viatjar a Escòcia per evitar un conflicte de dimensions internacionals. Amb una prosa àgil i intriga des de la primera pàgina, Els trenta-nou esglaons ens transporta a l’Europa prebèl·lica, potser no tan diferent de la d’avui dia.

 

CIÈNCIA FICCIÓ I FANTASIA

Si esteu frisant per submergir-vos en la ciència ficció i la fantasia, les editorials de Llegir en Català us ofereixen un ampli ventall de possibilitats.




A Chronos hi teniu El mar de la tranquil·litat, d’Emily St. John Mandel, amb diferents històries entrellaçades en una única intriga transtemporal, un relat polièdric que uneix les vides de diferents personatges amb un subtil i suggerent final. I també hi podeu trobar Guia avançada per a pringades espacials / Lleialtat de lladres, de Mariló Àlvarez i d’Alister Mairon. Res millor que fugir als erms gelats o a l’espai sideral per combatre la xafogor de l’estiu. Els riures i les sorpreses estan assegurades en aquest llibre-doble amb esperit pulp.

Amb Raig Verd podeu gaudir d’El món de Rocannon, d’Ursula K. Le Guin. Es tracta de la primera novel·la publicada d’Ursula K. Le Guin i representa un puntal indiscutible de la literatura de gènere i universal.

Des de Duna us proposen Encontre amb rama, d’Arthur C. Clarke, un clàssic de la ciència-ficció signat per un dels millors autors de gènere de tots els temps.

A Indòmita hi trobareu Elatsoe, de Darcie Little Badger, una història deliciosa i màgica que combina misteri, fantasia, terror i mitologia.

I a Mai Més podeu gaudir amb La cinquena estació, de N. K. Jemisin, la primera novel·la de La Terra Fragmentada, sèrie que barreja fantasia i ciència-ficció, i que ha fet mereixedora a la seva autora de tres Premis Hugo a la millor novel·la. Ara que s’ha publicat el segon volum, El portal dels obeliscs, és un bon moment per començar la trilogia.



REPTES PER AL FUTUR

Si el que voleu és aprofitar l’estiu per armar-vos de coneixements i raons per als reptes que ens tocarà afrontar quan tornem de les vacances, doncs us portem algunes obres al voltant de l’ecologisme i una de feminista.




En el camp de l’ecologisme, Sembra Llibres ha publicat Contra la sostenibilitat, d’Andreu Escrivà, un assaig didàctic i àgil per entendre conceptes com ara greenwashing, perfecte per a les nits caloroses i per entendre què podem fer per combatre les altes temperatures que patim cada vegada més en estiu. I a Raig Verd hi teniu Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecològic, de Miguel Pajares, una denúncia de mentides com la neutralització d’emissions i el zero-net que demanen construir una alternativa econòmica basada en el decreixement sostenible.

Des de la ficció, Mai Més us proposa La muntanya líquida, de Mercè Falcó. En un futur proper la pluja ha desaparegut i els rius s’han assecat. Aquesta és la premisa d’aquesta novel·la que reflexiona sobre un tema tan actual com l’escassetat d’aigua.

I finalment, si teniu ganes d’un llibre feminista, Tigre de Paper us porta El feminisme és per a tothom, de Bell Hooks, un llibre fresc i ideal per portar al cabàs aquest estiu per llegir tot prenent un refresc. Amb l’estil clar i directe que la caracteritza, bell hooks anima els lectors a veure com el feminisme pot entrar en contacte amb les seves vides i canviar-les. A veure que el feminisme és per a tothom.

Remeneu entre totes aquestes propostes, que segur que en trobareu més d’una per posar a la maleta. Les seves pàgines segur que us ajudaran a gaudir encara més de les vacances!

Bon estiu!
Arxivat a:
, General
Participació