Memòria

El camp d’Argelers vist per Robert Capa

Exposició al Memorial Democràtic que mostra prop de seixanta fotografies que el reporter gràfic va fer, entre el 18 i 19 de març de 1939, als exiliats refugiats als camps d’Argelers, Barcarès, Bram i Montoliu

per L'AVENÇ, 13 de juny de 2023 a les 13:37 |
Amb el títol “Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers” l'exposició conté part de la col·lecció fotogràfica sobre la Guerra Civil espanyola, coneguda com “la Maleta Mexicana”, dipositada al Centre Internacional de Fotografia (ICP) de Nova York.

Està comissariada per Grégory Tuban, historiador i responsable de projectes del Memorial del Camp d’Argelers de la Marenda, i Michel Lefebvre, periodista i redactor en cap de la secció “Histoire” de Le Monde Magazine. Els dos comissaris van poder reconstruir i datar l’estada de Robert Capa als camps francesos. L’exposició se centra de manera cronològica en el recorregut que Capa va fer per als camps de refugiats d'Argelers, Barcarès, Bram i Montoliu a França, entre els dies 18 i 19 de març. El fotògraf mostra la situació difícil i complicada d’una gran massa de refugiats, amb una mirada compromesa amb la República derrotada, alhora que destaca també la humanitat d’aquelles persones excloses en territori francès.

INFORMACIÓ:

LLOC: Memorial Democràtic, Peu de la Creu, 4 (Barcelona)

DATES: Fins al 12/09/2023

HORARI: De dimarts a dissabtes laborals de 10 a 18 h. Diumenges i festius de 10 a 14 h

ENTRADA: Gratuïta

ORGANITZACIÓ: Aquesta exposició és una producció del Memorial del Camp d’Argelers de la Marenda, amb el suport de l’Internacional Center Photography (ICP).

PER SABER-NE MÉS:


Robert Capa va deixar un gran testimoni fotogràfic de la Guerra Civil. Probablement la seva fotografia més coneguda sigui la de Federico Borrell, el milicià caigut al Cerro Muriano (Còrdova). L'escriptor i militar Santiagio Perinat, ja traspassat, escrivia al núm. 303 de L'Avenç, del juny de 2005, la seva història.

Participació