EL LLIBRE DE LA SETMANA

Enzo Traverso a Barcelona

L'autor italià conversarà amb l'historiador i professor Xavier Domènech en motiu de la publicació del seu últim llibre "Revolución. Una historia intelectual"

Enzo Traverso | JMM / L'Avenç
per L'AVENÇ, 13 de juny de 2023 a les 09:12 |

El 13 de juny a les 19 h., l'autor del llibre Revolución. Una historia intelectual, el veterà professor Enzo Traverso, visitarà la Llibreria Finestres (Diputació, 249) per presentar-nos aquesta referència seva, amb una conversa que mantindrà amb l'historiador i professor Xavier Domènech.

Revolución. Una historia intelectual (Akal) és un llibre enlluernador que reinterpreta la història de les revolucions dels segles XIX i XX, composant una constel·lació d'«imatges dialèctiques»: les «locomotores de la història» de Marx, els cossos sexualment alliberats d'Alexandra Kollontai, el cos momificat de Lenin, les barricades i les banderes roges d'Auguste Blanqui, l'enderroc de la columna Vendome per la Comuna de París… Traverso connecta les teories amb les trajectòries existencials dels intel·lectuals revolucionaris que les van elaborar, delineant els seus perfils com a pàries i marginats, des de Marx i Bakunin fins a Rosa Luxemburg i els bolxevics, de Mao i Ho Chi Minh a José Carlos Mariátegui, C. L. R. James i altre esperits rebels del Sud. Per últim, analitza l'entramat entre revolució i comunisme que tan profundament ha marcat el segle XX.Enzo Traverso (Gavi, 1957) és Susan and Barton Winokur Professor in the Humanities en la Cornell University. Anteriorment va ser professor de la Universitat de Picardía i a l'Escola d'Alts Estudis de Ciències Socials de París. Autor de referència internacional, ocupa avui dia el lloc de prominència historiogràfica que en el seu dia va ocupar E. P. Thompson o Eric Hobsbawm. És un autor amb una bibliografia molt seleccionada i és per això que cada llibre que publica acaba tenint no només el seu nínxol particular sinó que també un espai historiogràfic preferent. Algunes de les seves publicacions més destacades són El totalitarisme. Història d’un debat (Publicacions de la Universitat de València), Els usos del passat. Història, memòria, política (Publicacions de la Universitat de València), Dialèctica de l’irracionalisme (Editorial Afers), Passats singulars. El «jo» en l’escriptura de la història (Editorial Afers) o Història, memòria, testimoniatge. Un llegat per a Europa (Lleonard Muntaner Editor).

PER SABER-NE MÉS:

El juny de 2019, Josep M. Muñoz el va entrevistar quan va visitar Barcelona i posteriorment es va publicar en el número 460 de la revista L'Avenç.
 

Arxivat a:
, General
Participació