Art Romànic

Més Romànic al MNAC

El Museu Nacional incorpora fragments de pintura mural als conjunts romànics de Sant Climent de Taüll, Sant Pere del Burgal i Sant Joan de Boí

Figures de dos profetes de Sant Pere del Burgal | MNAC
per L'AVENÇ, 19 de juny de 2023 a les 08:30 |
En el centenari de l’arrencament i museïtzació de les pintures murals, el Museu Nacional està portant a terme una sèrie d’actuacions en el nucli principal de la col·lecció d’art romànic que s’allargaran fins al 2025.

El mes de maig el Museu Nacional d'Art de Catalunya ha iniciat els treballs per a incorporar als conjunts de Sant Climent de Taüll, Sant Pere del Burgal i Sant Joan de Boí fragments de pintura mural conservats fins ara a la reserva. 

Tècnics treballant en la restitució Sant Climent Taüll. MNAC


Gràcies als equips tècnics del Museu que han treballat de forma interdisciplinària en la recuperació d’aquests fragments, els han pogut identificar, estudiar i restaurar. Una vegada determinada la seva ubicació original s’incorporaran progressivament a les sales en una operació que finalitzarà al setembre.

En els casos de Sant Climent de Taüll i Sant Pere del Burgal, es tracta de la incorporació de figures molt rellevants i de gran mida, que completaran notablement la lectura d’aquests conjunts, ja sigui perquè es tracta de fragments de dimensions considerables o bé perquè la pròpia representació iconogràfica es conserva molt íntegra, com és el cas de la figura de Caín, de l’absis de Sant Climent de Taüll. En el cas de Sant Joan de Boí s’incorporaran fragments de la decoració de les pintures que s’ubicaven a les columnes de l’església.Fragment Caín, Sant Climent de Taüll. MNAC


A més el Museu obrirà un nou espai dedicat al Mestre de Cabestany, gràcies a la incorporació a la col·lecció de quatre fragments escultòrics procedents del monestir de Sant Pere de Rodes atribuïts a aquest mestre i el seu taller, que van ser recentment adquirits per la Generalitat de Catalunya. Aquest estiu portarà a l’església de Sant Joan d’Isil, a les valls d’Àneu, un projecte de l’artista Oriol Vilapuig i al setembre tindrà lloc II Congrés Internacional Trobades Mediterrànies, amb el títol Espai pintat, espai reconstruït a la pintura medieval (segles IV-XIII). El congrés s’organitza conjuntament amb la Sapienza Università di Roma i la Universitat Autònoma de Barcelona al Museu Nacional i a la Vall de Boí els dies 13, 14 i 15 de setembre.


Si voleu més informació entreu a la web dedicada al projecte, que inclou, entre d’altres recursos, videos, informació i un diari de campanya que s’actualitzarà periòdicament per anar descobrint els moments clau d’aquestes intervencions i els projectes que el Museu dedica al romànic.
 
Participació