CULTURA

Atorgats els Premis Nacionals de Cultura 2023

El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts ha guardonat Alba Sarraute, Joan Manuel Serrat, Dolors Udina, Joan-Pere Viladecans i el festival Eufònic

Els cinc guardonats amb els Premis Nacionals de Cultura 2023 | CoNCA
per Redacció, 3 de juny de 2023 a les 09:44 |
El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) acaba de proclamar els cinc guardonats d'enguany amb el Premi Nacional de Cultura 2023. Com ha fet el Plenari del Consell en les tres edicions anterios, s'ha volgut distingir un conjunt d'artistes, creadors, gestors en un equilibri de gènere, disciplines i trajectòries per donar una idea la vitalitat i qualitat de la cultura catalana. 

En un acte celebrat al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, i amb l'acompanyament musical del pianista Ignasi Terraza, la cerimònia, que ha dirigit Marià Llop i presentat Neus Molina, ha tingut com a fil conductor la mirada artística. El President de la Generalitat i la Consellera de Cultura han presidit l'acte. Els guardonats han recollit la "C" del guardó, acompanyats de persones que han contibuït a construir les seves mirades, personals i artístiques.

Alba Sarraute, acompanyada del seu pare i músic Jorge Sarraute, ha estat distingida "Per la seva sòlida formació en diverses disciplines escèniques, que s’ha traduït en una solvència artística indiscutible i molt creativa. Sarraute incorpora la narrativa visual com a fil conductor i les tècniques de circ com a eines d’expressió. Pel seu recorregut en diverses companyies i projectes europeus, que li ha atorgat un reconeixement internacional com un gran valor de la mirada dramatúrgicacircense. En aquest darrer temps ha aportat una reflexió a través de les seves creacions sobre el cos de la dona, la maternitat i les arts del circ."

Joan-Pere Viladecans, acompanyat pel president del patronat del MNAC, Joan Oliveras, ha estat distingit "Per la seva trajectòria com a pintor i gravador, des de 1969, en l’àmbit de les arts visuals. Partint de l’informalisme català de postguerra i l’avantguarda, Viladecans assoleix un llenguatge propi per a les seves obres, que ha exposat en galeries d’art d’arreu del món. El seu llenguatge s’inspira en la natura i els éssers, explora diverses tècniques a favor de la depuració de símbols i formes i transmet la dimensió humana dels éssers amb tota la intensitat de la mirada existencial."

Dolors Udina, acompanyada del poeta i editor Antoni Clapés, ha estat distingida "Per l’excel·lència de la seva tasca com a traductora literària, sobretot de l’anglès al català, tot i que també ha traduït del francès i el castellà. Per la seva llarga carrera en la docència i la seva contribució a la formació d’una generació de traductors. La pulcritud del seu ofici l’ha dut a incorporar al català més de dos-cents títols d’autors, com ara Cynthia Ozick, Alice Munro, J. M. Coetzee, Toni Morrison, Raymond Carver, Nadine Gordimer, J. R. R. Tolkien, Jane Austen, Virginia Woolf i Ali Smith, així com a rebre nombrosos reconeixements."

Vicent Fibla, acompanyat per Conxita Oliver, crítica d'art, ha recollit el premi en nom del Festival Eufònic, que ha estat distingit "Per la reeixida combinació d’innovació i tradició, fonamentada en les propostes artístiques de tendències avançades que programen en el Festival, les quals es vinculen amb l’entorn geogràfic i la riquesa patrimonial de les Terres de l’Ebre com a escenari i llocde gestació. El Festival Eufònic convida a la descoberta de propostes artístiques en els camps diversos de l’audiovisual en espais singulars de diferents municipis i organitza unes jornades per a professionals i tallers de formació. Aquestes experiències s’exporten a altres seus, més enllà de la celebració del Festival d’estiu."

Joan Manuel Serrat, acompanyat per la cantant i compositora S´ílvia Pérez-Cruz, ha estat distingit "Per haver esdevingut una de les figures més destacades de la cançó moderna en català i en castellà amb la seva música, que beu de gèneres diversos com la cançó francesa, el folklore català, la copla andalusa, el tango argentí i el bolero. Per haver sabut arribar als públics més diversos, des de la seva vinculació inicial amb el moviment de la Nova Cançó, amb lletres pròpies i de poetes reconeguts, que l’han convertit en un cantant de gran projecció popular, nacional i internacional. El 2022 s’ha retirat dels escenaris, després de més de cinquanta anys del seu debut."
Arxivat a:
, General
Participació