MEMÒRIA

1.322: Una mirada fotogràfica als refugis antiaeris de Barcelona

Llibre-catàleg de fotografies dels diferents refugis de la Guerra Civil que es pot veure també en una exposició a La Model

Coberta llibre | L'Avenç
per L'AVENÇ, 2 de juny de 2023 a les 08:00 |
L’Ajuntament de Barcelona publica 1.322. Una mirada fotogràfica als refugis antiaeris de Barcelona, de Xavier Domènech i Ana Sánchez. Aquest llibre, que ha estat realitzat per L'Avenç, ofereix 170 imatges inèdites dels refugis antiaeris de la Guerra Civil a Barcelona, que, entre el 1937 i el 1939, van salvar milers de vides. Refugis comunitaris, privats, de fàbriques col·lectivitzades, d’institucions republicanes i de dirigents polítics, com Juan Negrín o Lluís Companys, mostren una ciutat amagada a 10 metres sota terra.

Tot aquest treball fotogràfic, a càrrec de la fotògrafa i periodista Ana Sánchez i amb la col·laboració de l'historiador Xavier Domènech, es mostra a l’exposició “1.322. Refugis antiaeris de Barcelona”, a La Model. Espai de Memòria de Barcelona fins al 31 de juliol de 2023.

El dimarts 6 de juny, a les 18.30 hores, a la sala d’actes de La Model (Entença, 155), tindrà lloc la presentació del llibre. En l’acte hi participaran els autors del llibre, Ana Sánchez i Xavier Domènech, així com el periodista David Fernàndez i el director de Memòria, Història i Patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Muñoz Jofre.

El llibre es presentarà també dissabte 10 de juny a les 12h a la llibreria La Inexplicable (Galileu, 78), que està situada sobre un dels refugis que documenta el llibre. 

PER SABER-NE MÉS: 

En el marc de l'exposició i coincidint amb l'aniversari dels bombardeigs de Barcelona de 1938, els dies 16 i el 17 de març del 2023, historiadors, arqueòlegs, artistes, arquitectes i representants de la societat civil es van trobar a La Model per compartir coneixements i experiències que permetin avançar en l’articulació de memòries i actuacions compartides. Recordem que Barcelona va ser la primera ciutat del món bombardejada sistemàticament des de l’aire i que en la defensa de la ciutadania hi van tenir un paper primordial els refugis antiaeris. 

Podeu consultar el programa de les jornades aquí

El canal de YouTube d'EUROM ha penjat ja tots els videos de les xerrades. Podeu veure'ls en aquest enllaç.


 
Arxivat a:
, General
Participació