Entre els dies 17 i 23 d'agost, la
Universitat Catalana d'Estiu (UCE) acollirà la 56a edició dels cursos d'estiu a Prada (El Conflent, Catalunya Nord), dedicats a àmbits diversos com les ciències de la natura, la tecnologia o el dret. En el marc de la història, la literatura i la música, els cursos d'estiu s'ocuparan de la conflictivitat política i social, l'obra avantguardista de Joan Salvat-Papasseit i el llegat musical de Josep Anselm Clavé.
El curs sobre «Conflictivitat política i social en els Països Catalans» abordarà la Revolta dels Segadors fins a la Guerra de Successió (1640-1715), la Setmana Tràgica de 1909, la conflictivitat al camp català durant la Segona República, la violència política al País Valencià durant la transició o la resistència dels moviments socials en defensa del català durant el segle XX, entre d'altres aspectes. Arnau Company (Universitat de les Illes Balears) n'és el coordinador.
El sorgiment de les avantguardes artístiques durant les primeres dècades del segle XX i el trencament amb les formes precedents impactaren en la producció literària de Salvat-Papasseit. El seminari «Joan Salvat-Papasseit i la primera avantguarda catalana», dirigit per Joan Santanach i Suñol (Universitat de Barcelona), comptarà amb les intervencions d'especialistes a propòsit de l'impacte de les avantguardes a Catalunya o la producció poètica de Salvat-Papasseit i el seu lligam amb J.V. Foix i Federico García Lorca.
Per últim, Jaume Carbonell (Universitat de Barcelona) coordinarà i impartirà el seminari «200 anys de cant coral català. Josep Anselm Clavé, el seu llegat, renovacions i revolucions» coincidint amb l'efemèride del naixement el promotor del cant coral a Catalunya. El curs recorrerà la història d'aquest fenomen, des de la fundació de les primeres societats fins a l'actualitat.
INFORMACIÓ:
Dia: 17 a 23 d'agost de 2024
Lloc: Alberg Pau Casals - Canigó (Prada de Conflent)
Trobareu més informació sobre els cursos de l'UCE
aquí.
El
número 104 de
L'Avenç (maig de 1987) publicava un monogràfic dedicat a la cultura obrera a Catalunya a finals del segle XIX on
Enric Olivé i Serret presentava l'article «Els cors de Clavé i l'obrerisme» i lligava el vessant popular dels cors a la tradició republicana i catalanista. El podeu consultar
aquí.