ACTUALITAT

L'empremta dels nazis a Barcelona

Un club de lectura dedicat al llibre de Mireia Capdevila i Francesc Vilanova, i un itinerari per escenaris històrics clouran un cicle sobre la Guerra Civil a la capital catalana

Acte al Palau de la Música presidit per un retrat de Hitler | Arxiu Nacional de Catalunya
per Redacció, 28 de juny de 2024 a les 12:45 |
El passat mes de maig es va iniciar el club de lectura «La Guerra Civil espanyola a Barcelona», una proposta vinculada a l'exposició "Per què la guerra?", d'El Born Centre de Cultura i Memòria, i organitzada amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona i dels Serveis Editorials de l’Ajuntament de Barcelona.

En les darreres setmanes, s'ha analitzat la Barcelona bombardejada per durant el conflicte i la caiguda de la ciutat a mans feixistes, amb la lectura de les obres Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939) de Laia Arañó i Mireia Capdevila i Barcelona, gener de 1939, de Francesc Vilanova, i dos itineraris que resseguien escenaris històrics. 

Ara, el cicle avança per cobrir el pas dels nazis per la capital catalana amb les dues darreres sessions. Dijous 11 de juliol, a les 18 h la Sala Moragues d'El Born CCM acollirà l'intercanvi d'impressions a propòsit del llibre Nazis a Barcelona. L'esplendor feixista de postguerra (1939-1945), de Mireia Capdevila i Francesc Vilanova i editat per L'Avenç. Es tracta d'una crònica gràfica de la presència del feixisme a Barcelona durant els anys de la postguerra. Més de 400 fotos i textos que segueixen les petjades de la iconografia del nazisme en espais públics així com en l'activitat social, política i cultural o en els mitjans de comunicació i publicacions.

De manera complementària, dilluns 18 de juliol (18 h) es realitzarà l'itinerari «La Barcelona nazi (1939-1945)», també a les 18 h. El punt de trobada serà davant de la porta principal de l'edifici històric de la Universitat Barcelona, a Plaça Universitat. La visita anirà dirigida per la historiadora Mireia Capdevila i acabarà a la biblioteca Francesca Bonnemaison. L'itinerari resseguirà la presència de l'Alemanya nazi durant els anys de la postguerra: espais emblemàtics com la Universitat de Barcelona, la plaça de Sant Jaume o el Palau de la Música Catalana van ser engalanats amb esvàstiques i retrats hitlerians. Entre 1939 i 1945, la presència nazi a Barcelona va ser reiterada i el règim franquista, malgrat la seva neutralitat oficial durant la Segona Guerra Mundial, va tenir una especial determinació a fer visible la coincidència ideològica i política amb les noves dictadures europees.

Podeu inscriure-us a les activitats aquí. Trobareu més informació sobre les activitats del club de lectura, aquí.

 
 
Participació