ACTUALITAT

Sis dimecres de conferències al Museu Etnològic i de Cultures del Món

Diversos experts parlaran sobre la gestió territorial i governamental de diverses cultures al llarg de la història

Rubén Carrillo comissaria les xerrades de sis experts | Museu Etnològic i de Cultures del Món
per Redacció, 22 de maig de 2024 a les 11:14 |
El Museu Etnològic i de Cultures del Món i la Fundació Arqueològica Clos-Museu Egipci de Barcelona acolliran un nou cicle de conferències, «Cultures en equilibri a la història del món. Institucions, gestió de recursos i intercanvis sostenibles».

Des de finals de maig i fins al desembre, un dimecres de cada mes a les 18.30h, els experts convidats parlaran sobre diverses pràctiques culturals de governança. Revisaran casos de resiliència, planificació i desenvolupament de pobles mil·lenaris, que podran servir d'exemple per a les maneres de fer d'avui dia. Rubén Carrillo Martín, responsable de l’Àrea de Formació i Club d’Amics del Museu Egipci de Barcelona, ha comissariat la proposta. 

La primera conferència tindrà lloc dimecres 22 de maig. Marc Mendoza Sanahuja, doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, presentarà «De la violència a la convivència. Contactes culturals i religiosos a l’Àsia central i l’Índia hel·lenística». Mendoza reflexionarà sobre els intercanvis culturals que van resultar de les conquestes d'Alexandre el Gran. Lluny d'imposar la cultura hel·lènica per la força, l'empresa del dirigent va proporcionar l'espai perquè aflorés, per exemple, l'art de Gandhara o grecobudista, del qual és un bon exemple el Bodhisattva Maitreya del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

El 19 de juny, Annabel Villalonga Gordaliza, professora del Departament d’Art de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat Autònoma de Barcelona, parlarà sobre la infraestructura hídrica de la cultura prehispànica mesoamericana, que encara es pot rastrejar a través de l'arqueologia. A «Ús i gestió de l’aigua en les cultures de l’antiga Mesoamèrica: de l’enginyeria al simbolisme» Villalonga s'acostarà a l'art i a la cosmovisió d'aquestes cultures, plens de referències als recursos hídrics d'aquestes cultures.

L'antropòloga i doctorada en Història a la Universitat Pompeu Fabra Ivonne Rocío Ramírez Corredor s'endinsarà en la cartografia de les Illes Marianes el 18 de setembre. A la xerrada «Oceania en perspectiva. Canvi i persistència cultural en la història de les illes Marianes» traçarà l'evolució de la representació d'aquest territori des de l'arribada de Fernão Magalhães l'any 1521.

L'aigua tornarà a protagonitzar una de les conferències, concretament, la xerrada «El poder polític a la Xina i les obres hidràuliques», del 23 d'octubre. Anna Busquets Alemany, doctora en Història per la Universitat Pompeu Fabra i directora dels Estudis d’Arts i Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya s'atansarà a les grans obres hidràuliques que ha dut a terme la Xina des dels seus inicis fins a l'època contemporània. 

La conferència del 20 de novembre, «Enginyers civils i enginyers hidràulics. El cas del Gran Sinú com a exemple de desenvolupament sostenible prehispànic», també esbossarà un lligam amb l'aigua i la gestió d'aquesta. Adriana Alzate Gallego, antropòloga per la Universitat d’Antioquia (Colòmbia), parlarà sobre els sistemes de drenatge i irrigació colombians. A banda, també explorarà el sorgiment de diverses civilitzacions en un context comercial sostenible com va ser el precolombí.

El cicle de conferències es clourà l'11 de desembre amb la xerrada «Out of Africa: termodinàmica cultural i enfocament de drets avant la lettre. De la història d’Àfrica al futur global». Albert Roca Álvarez, professor d’Antropologia Cultural i Història d’Àfrica a la Universitat de Lleida, es qüestionarà si els objectius de desenvolupament sostenible o la Declaració dels drets humans són projectables en les societats històriques africanes. A més, es plantejarà si les societats africanes actuals poden oferir d'altres línies d'acció en la sostenibilitat del món contemporani.

Podeu trobar més informació sobre el cicle en aquest aquí.

INFORMACIÓ
Dies: Cada dimecres de mes entre el maig i el desembre de 2024, exceptuant els dimecres de juliol i agost (22 de maig, 19 de juny, 18 de setembre, 23 d'octubre, 20 de novembre i 11 de desembre).
Hora: 18.30h
Lloc: Museu Etnològic de les Cultures del Món (Carrer Montcada, 12, Barcelona)
Entrada lliure amb reserva prèvia a través d'aquest enllaç



 
Participació