A través de la literatura i els assajos de crítica social, l’escriptor nord-americà James Baldwin (Harlem, Nova York, EUA 1924 –Sant Pau de Vença, França 1987) va influir en els moviments d’alliberament de la segona meitat del segle XX. Les seves novel·les són el mirall també d’una vida de lluita personal.
Una de les seves obres més cèlebres, L’habitació d’en Giovanni, n’és un clar exemple. Hi presenta el dilema moral de David, un jove que se sent atret per un cambrer italià en un bar bohemi de París mentre espera que la seva promesa Hella torni d’un viatge per Espanya.
L’idil·li apassionat evocarà records del seu passat a Harlem, que faran que s’interrogui sobre la formació de la identitat personal. Baldwin reflexiona sobre els lligams que uneixen la masculinitat, l’heterosexualitat i la raça blanca, com a condicions privilegiades que tradicionalment s’han bastit en oposició a l’homosexualitat i la raça negra. Així, des de la complexitat i la incertesa dels personatges, Baldwin desconstrueix el discurs dominant.
James Baldwin, L’habitació d’en Giovanni, Trad. Dolors Udina. Andorra la Vella: Trotalibros, 2023, 216 p., 18,90 €